Орешарски: Актуализация на бюджета не е необходима
Орешарски: Актуализация на бюджета не е необходима / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Актуализация на бюджета не е необходима и сега твърдя това, както и преди време". Това заяви министър-председателят в оставка Пламен Орешарски.

"Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните. Толкова са били и в последните пет години. Съществува риск да не се изпълнят на 100%, но такава бе картината от 2009 г. насам. Нито една от тези години приходите не се изпълниха съгласно плана", припомня Орешарски в позиция, качена в социалната мрежа Фейсбук.

„А част от ефектите от мерките за подобряване на събираемостта на приходите се очакват втората половина на годината - мобилният фискален контрол, обратното начисляване на ДДС. Ще се възстановят и средствата, авансирани по европрограми. Има и достатъчно буфери в разходната част. Крайният резултат може да се окаже дори по-добър от заложения в бюджета", отбелязва той.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС подкрепиха във вторник на първо четене актуализацията на бюджета, припомня БГНЕС.

На следващия ден обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да подкрепи актуализацията на бюджета, а неговите депутати напускат Народното събрание.

В петък по време на консултациите при Плевнелиев Борисов все пак обеща в понеделник около 20 негови депутати да влязат в пленарна зала, за да се гласува актуализацията на бюджета на НЗОК, по която има съгласие.