Опозицията внесе вот на недоверие към кабинета заради „Белене”
Опозицията внесе вот на недоверие към кабинета заради „Белене” / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Опозицията внесе вот на недоверие към кабинета заради „Белене”
52176
Опозицията внесе вот на недоверие към кабинета заради „Белене”
  • Опозицията внесе вот на недоверие към кабинета заради „Белене”

БСП, „Атака" и един независим депутат Георги Терзийски внесоха вот на недоверие към кабинета „Борисов" заради спирането на проекта АЕЦ „Белене". Под искането са се подписали 48 народни представители.

Отказът от проекта и решението за строителството на газова централа ще засили многократно енергийната зависимост на страна от доставките на руски газ и ще застраши националната сигурност, пише в мотивите на вота. Очаква се следващата седмица да се проведат дебатите и гласуването на вота.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев обясни: „Нашият отговор няма да се изчерпи само с това действие. Ние ще продължим и с други, в това число обществени действия срещу безотговорното и вредно решение, което не отговаря на националните интереси и е взето очевидно под външен натиск. Показателни са две неща. Първо, преди година при цена, която Борисов заяви тогава с руската страна в резултат на разговори за 6 млрд. евро, той отстояваше „Белене”, отстояваше яростно, аргументирано изграждането на „Белене”. Какво се е променило от тогава до сега? Прави впечатление, че всъщност единствената международна реакция, която постъпи след решението за „Белене”, е от държавния секретар на САЩ. Второ, действително това решение гарантира на частните топлоелектроцентрали, в това число на AES, гарантиран пазар на много по-високи цени, отколкото от „Белене”.

Опозицията внесе вот на недоверие към кабинета заради Белене
netinfo

БСП ще рестартира строителството на АЕЦ Белене", ако спечели управлението на страната, се казва в декларация за енергийната политика, приета на пленум на БСП. Сергей Станишев коментира, че левицата ще организира всенародна подписка за провеждане на референдум за съдбата на АЕЦ „Белене". В крайния вариант на декларацията социалистите записаха рестартирането на проекта да стане, ако референдумът покаже, че хората го искат.

От ГЕРБ определиха вота на недоверие на опозицията като „опит да се яхне вълната" от прекратяването на проекта АЕЦ „Белене". Според управляващите „Атака" и БСП са сформирали безпринципна коалиция, а искането им е без аргументи.

Защо 10 г. Първанов и 4 г. Станишев не направиха референдум, а когато се намери партия, която да вземе окончателно решение за Белене, се опитваме да подбуждаме отново тази тема?

- Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков

Депутатът от управляващата партия Александър Ненков коментира от парламентарната трибуна: „Ние сме взели своето политическо решение вече. Как можем да кажем колко ще ни струва токът след 20 години, при положение, че започваме проект, който дори не знаем колко ще ни излезе? Елементарна икономическа логика - когато имаш бизнес интерес и бизнес инвестиция, първо виждаш колко ще ти излезе и след това на тази база си правиш бизнес план. Ние в момента нямаме такъв. Сметката е такава. Няма точна цена колко ще излезе самият проект. Говори се за 10-20 млрд. Няма как в момента да знаем това".

Опозицията внесе вот на недоверие към кабинета заради Белене
netinfo