Опозиционери от ГЕРБ поискаха увеличение на майчинските
Опозиционери от ГЕРБ поискаха увеличение на майчинските / снимка: БГНЕС, архив
Опозиционери от ГЕРБ поискаха увеличение на майчинските
64228
Опозиционери от ГЕРБ поискаха увеличение на майчинските
  • Опозиционери от ГЕРБ поискаха увеличение на майчинските

Три месеца след като излязоха от властта ГЕРБ решиха да предложа увеличение на майчинските през втората година от 240 лв. на 310 лв. В първите дни на новия парламент група депутати на ГЕРБ внесоха промени в тази насока като са записали същите мотиви за увеличение на майчинските, които използваха БСП и ДПС като опозиция в предишния парламент.

При гласуването на държавния бюджет за 2013 г. се търсеха 30 млн. лв. за увеличение с 70 лв. месечно на майчинските през втората година. Тогава управляващите от ГЕРБ се аргументираха, че държавата няма пари и че е по-разумно тези средства да отидат за строителството на нови детски градини. В първия ден от работата на новия парламент група депутати от ГЕРБ внесоха предложение за увеличаване на майчинските с мотиви, които излагаше опозицията в 41-то Народно събрание.

„Инвестициите в откриването на нови места в детските градини и ясли изисква определен период от време, през който родителите от една страна нямат достъп до този вид услуга, а от друга страна получават нисък размер на парично обезщетение”, е записано в проектодокумента.

„Доказахме, че ние сме партия, която е не на думи, а на дела. Партия, която не обещавала популистки неизпълними обещания, а прави реални действия. Факт е, че още в първите работни дни на 420рото Народно събрание ние изпълнихме това, което обещахме на нашите избиратели”, заяви пред Дарик Светлана Ангелова от ГЕРБ, която беше зам.-председател на социалната комисия в 41-то Народно събрание.

Ангелова добави, че не са очаквали да има спестени пари за социални разходи в първото тримесечие на тази година. Според разчетите на ГЕРБ увеличението на майчинските от юли до декември ще струва около 15 млн. лева.