Обсъждат през септември дали да вдигат социалните осигуровки
Обсъждат през септември дали да вдигат социалните осигуровки / снимка: БГНЕС
Обсъждат през септември дали да вдигат социалните осигуровки
31639
Обсъждат през септември дали да вдигат социалните осигуровки
  • Обсъждат през септември дали да вдигат социалните осигуровки

През септември синдикати, работодатели и представители на всички парламентарни групи ще обсъждат дали да се увеличат осигуровките, стана ясно след среща на КНСБ и КТ „Подкрепа" с ръководството на ГЕРБ в НС. В четвъртък социалният министър Тотю Младенов каза, че следващата седмица  правителството трябва да одобри последния вариант, който предлагат от ведомството за начало на пенсионната реформа - стажът за пенсия да се вдига плавно с по една година в следващите три години, а възрастта да не се увеличава. Срещу това се обявиха от синдикатите днес. От двете организации настояват за вдигане на осигуровките с 2 процента.

„Инициатива на парламентарната група на ГЕРБ с присъствието на ръководствата на всички парламентарни групи, министрите. Нашата идея е, че по толкова важни обществено значими въпроси трябва да има диалог, трябва да има чуваемост, нещо, изключително важно. И в условията на чуваемост и диалог да се опитаме да намерим баланса и да постигнем максимален консенсус по тези толкова важни теми, които се поставят днес и от синдикатите, и от работодателите, и от всеки българин. Това е идеята", обясни съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.

„Не е съдено на една партия или на един министър да направи реформата било то пенсионна или здравна. Това е истината. Ние държим на това, независимо че министър Тотю Младенов казва, че няма гаранции, че като се вдигнат осигуровките с 2 процента, ще влязат  400 млн. лв. То няма гаранция, че като удължим стажа, ще влязат тези 70 млн. лв., а пък кантарът не лови 70 млн. и 400 млн. В края на краищата една мярка, която се посреща много добре от хората, те са склонни да я направят, е по-добре, особено преди избори. Така че ние за краставицата ще настояваме", каза вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов.

„Продължаваме да питаме нашите хора, макар че не сме завършили синдикалното питане, какво биха евентуално възприели накрая: по-висок стаж или по-висока вноска. Защото нали се сещаме, че вноската не е само за бизнеса, а е за всеки един човек. До момента от отговорите, които получаваме, все още несинтезирани и необобщени, болшинството от хората казват по-добре е, ако ще е, по-малкото зло, а то е по-висока вноска. Така че няма как да има съгласие толкова лесно това, което някой си е наумил да вкара утре или в сряда или когато и да е", каза другият вицепрезидент на КНСБ Пламен Димитров.