Николай Младенов иска да се търси отговорност за скандала с руските туристи
Николай Младенов иска да се търси отговорност за скандала с руските туристи / Sofia Photo Agency, архив

Конфликтът между „Алма тур” и „България ер” подкопава авторитета на България и се случва в годината на двойно увеличение на броя издадени туристически визи, заяви външният министър Николай Младенов по повод на продължаващата криза с руските туристи, които не могат да се приберат в страната заради неизплатените задължения на туроператора към българската авиокомпания.

Според министър Младенов трябва да се търси максимална отговорност от хората, замесени в конфликта.

„Тази година имаме двойно повече издадени визи, отколкото миналата година и 100 процента ръст на руските туристи в България”, добави външният министър.

Той посочи, че това е вследствие на важни решения на външно министерство. „Първото, облекчаването на нашата визова политика спрямо Русия, Беларус, Украйна и Молдова. Ние слязохме до максимално ниските стойности, които ЕС позволява по отношение на облекченото издаване на визи. Второто е правенето на визите по-достъпни до руските граждани”.

Министър Младенов добави, че същата политика страната ни ще продължи да следва и за други региони: „като на следващия етап, който ни предстои през следващите няколко месеци, е облекчаване на достъпа на туристи и бизнес от Залива, от страни като Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства, до България.