Нарастват депозитите за жилища
Нарастват депозитите за жилища / netinfo
14 и половина милиарда лева достигна стойността на домакинските депозити в края на 2006 г. като увеличението спрямо третото тримесечие на изминалата година е 7,7 на сто. Нарастването на депозитите оказва натиск и върху търсенето на жилища. Това са част от изводите в анализ на пазара на имоти през първото тримесечие на 2007 г. на анализаторското звено „Индъстри Уоч”.

През 2006 г. жилищните кредити са се увеличили със близо 74%, в сравнение с 97 и половина през 2005 г., съобщиха анализаторите. В същото време, потребителското кредитиране е на нивата от края на 2005 г. – едва 6,3% ръст за цялата 2006 г.

Увеличаването на депозираните средства от гражданите до 14 милиарда и половина води до засилено търсене на недвижимости, тъй като спестителите в парични активи се опитват да ги превърнат в недвижима собственост с цел съхранение на стойността и по-голяма сигурност. Новите разрешения за жилищно строителство са се увеличили с 44 на сто през 2006 г. в сравнение с година по-рано и достигат близо 10 хиляди като брой с обща разгърната застроена площ от над 6 милиона и половина кв. м.

Средните цени на имотите в страната през изминалите 12 месеца са нараснали с близо 15%.