Началникът на кабинета на Путин: Пармезанът липсва на 0.1% от руснаците
Началникът на кабинета на Путин: Пармезанът липсва на 0.1% от руснаците / снимка: ThinkStock/Getty Images

Началникът на кабинета на руския президент Владимир Путин - Сергей Иванов, заяви, че липсата на хамон и пармезан по щандовете на магазините в Русия вълнува едва 0.1% от руснаците, но пък те могат да вземат самолета и да си ги купят от Европа.

"Тази либерална общественост, която аз понякога на шега наричам "московските бедняци", може напълно спокойно да се качи на самолета, да долети до Талин или Хелзинки - не е необходимо дори да лети до Цюрих или Париж, за да си купи въпросния хамон и пармезан", каза той в интервю за "Комсомолска правда". Абсолютно съм убеден, че 99.9% от руснаците не се вълнуват от този въпрос.

Той подчерта също, че санкциите са обявени на Русия от малка част от планетата - Европа, САЩ, Канада и Австралия. "А целият останал свят е отворен за нас. От гледна точка на взаимозаменяемостта на вносните продукти, няма проблем да се купува вместо норвежка сьомга да се купува чилийска или азиатска. Скаридите също не плуват само в Средиземно море, иронизира той и отбеляза, че "фоа гра" може да се направи дори от черния дроб на руски гъски, пише БГНЕС.

Иванов подчерта, че за последното десетилетие Русия е успяла значително да се откъсне от зависимостта от внос на много селскостопански продукти. Той призна, че действително има все още недостиг на руско производство като например говеждо, плодове, но според него санкциите ще послужат като стимул за руските производители.