Може да се промени законът, за да се опазят от продажба стратегически парцели земя
Може да се промени законът, за да се опазят от продажба стратегически парцели земя / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Може да се промени законът, за да се опазят от продажба стратегически парцели земя
67549
Може да се промени законът, за да се опазят от продажба стратегически парцели земя
  • Може да се промени законът, за да се опазят от продажба стратегически парцели земя

ГЕРБ и Атака си подадоха ръка в дебатите за удължаване на забраната за продажба на земеделска земя на чужденци. Според националистите и депутатите от партията на Борисов срокът, който изтича на 1-ви януари догодина трябва да се удължи до началото на 2020 година.

Земеделският министър Димитър Греков допусна, че е възможно е да се направят законови промени, които да гарантират, че няма да се продават стратегически парцели българска земя на чужденци. Той за пореден път обясни, че няма проблем с продажбата на земя на чужденци, защото към този момент родната земя не е атрактивна за чуждестранни инвестиции.

Причините за това са две: нямаме добро поливно земеделие и нямаме комасирани парцели земя. „В този си вид българската земя не е интересна за чужди инвеститори да я ползват, защото тя е раздробена. Тя се ползва от едрите земевладелци в страната в такъв вид, защото те са успели да я комасират по такъв начин, че съчетават интересите на много от хората, които я отдават под наем", обясни Греков.

Греков напомни, че китайските инвеститори в Северозападна България се изнесоха от страната. Той подчерта, че у нас условията за ползване на земеделска земя са много специфични и не могат да се отглеждат някои култури.

Голяма част от инвеститорите, които искат да вложат пари в земеделска земя предпочитат съседна Румъния, въпреки по-високите цени. Основен мотив за това е добрата система за окрупняване на парцелите и изградените напоителни системи в плодородните земи.