Монд: Ципрас капитулира
Монд: Ципрас капитулира / netinfo

Малко преди 22.00 часа снощи международните кредитори получиха гръцките предложения, с които на практика премиерът Ципрас приема всички искания на ЕС, МВФ и ЕЦБ, пише френското издание "Монд".

С този документ от 13 страници, озаглавен "Приоритетни действия и ангажименти", на практика Гърция се ангажира да изпълни почти всички искани мерки на международните кредитори, предложени в края на юни. Тогава Ципрас ги отхвърли и свика референдум на 5 юли, на който гръцките граждани гласуваха против нови ограничения за тях и икономиката.

Гърция иска нов заем от 50 млрд.

Вчера обаче правителството се отметна от обещанията си и в замяна на новите усилия поиска 53,5 млрд. евро финансиране, за да може да покрие задълженията си по дълга до 2018 г. С този план Гърция иска да се намери решение за огромния си публичен дълг от 180% от БВП, както и да осигури 35 млрд. евро, предназначени за растеж.

Гръцкият парламент трябва да се произнесе по отношение на този план и да позволи или да забрани на правителството на преговаря за новия пакет от реформи.

Премиерът Алексис Ципрас заяви пред депутатите, че се опитва да постигне възможно най-благоприятното споразумение с кредиторите, което не включва излизането на страната от еврозоната.

Вижте какво още каза Ципрас

Предложените реформи от Атина ще бъдат анализирани още днес от международните кредитори, за да може да бъдат предложени на Еврогрупата, преди заседанието им в събота и преди срещата на върха на 28-те държави от ЕС в неделя.

Според Асошиейтед прес Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 милиарда евро. Ройтерс от своя страна твърди, че предложенията за реформи включват излишък от 1 % през 2015 г. и 2% през 2016 г., както и 23% ДДС за ресторантите и кетъринга и 13% за хотелите и увеличение на корпоративния данък през 2015 г.

Източник: БГНЕС