Гърция иска нов заем от 50 млрд. срещу вдигане на данъци и по-ниски пенсии
Гърция иска нов заем от 50 млрд. срещу вдигане на данъци и по-ниски пенсии / снимка: Guliver/Getty Images

Гърция предложи нови мерки - включително увеличение на данъка върху корабните компании и премахване на данъчните облекчения за островите, в рамките на последната оферта, изпратена на кредиторите късно снощи, за споразумение "пари срещу реформи", съобщава Ройтерс.

Новите предложения на гръцкото правителство към кредиторите предвиждат съществени увеличения на данък добавена стойност и намаляване на държавните разходи за пенсии, съобщава Асошиейтед прес, като отбелязва, че Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 милиарда евро.

Ройтерс посочва, че предложенията за реформи включват цел за първичния излишък от 1 процент през 2015 г. и 2 процента през 2016 г. Предвижда се също ДДС от 23 процента за ресторантите и кетъринга и 13 процента за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г.

Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.
Гърция предлага да намали разходите си за отбрана с 300 милиона евро до края на 2016 г. Предвижда се и строг календар за приватизациите.

Правителството си поставя за цел да спести 1 процент от БВП от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г., като сложи край на ранното пенсиониране.

В замяна Атина иска кредиторите да преразгледат целите за първичен излишък на Гърция за следващите четири години и очаква финансиране на стойност 53,5 милиона евро, за да покрие задълженията си по заемите до края на юни 2018 г.

Съгласно предложението Атина трябва да получи парите от спасителния фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм /ЕСМ/.

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас изпрати снощи на кредиторите от еврозоната предложенията си за мерки за икономии. Правителството заяви, че парламентът ще гласува предложенията късно днес преди извънредната среща в неделя на европейските лидери, отбелязва АП.

Източник: БТА