Министър Греков: Решението за нов мораториум е политическо и юридически спорно
Министър Греков: Решението за нов мораториум е политическо и юридически спорно / снимка: БГНЕС
Министър Греков: Решението за нов мораториум е политическо и юридически спорно
67596
Министър Греков: Решението за нов мораториум е политическо и юридически спорно
  • Министър Греков: Решението за нов мораториум е политическо и юридически спорно

Изтичащият в края на годината мораториум за продажба на земеделска земя на чужденци засяга единствено и само страните-членки на ЕС. Забраната за продажба на земя на лица от трети страни, извън общността, е безсрочна и е ясно регламентирана в Конституцията. Това подчерта в интервю за Дарик министърът на земеделието проф. Димитър Греков. Той не скри изненадата си от гласуваното вчера от НС решение за нов мораториум до 2020 година, но коментира, че то е политическо решение и юридически спорно. Реалното решение за удължаване на мораториума не може да се вземе само на национално ниво, напомни министърът.

Според земеделския министър е по-проблемно и опасно струпването на огромни количества земя в едно или две лица, които получават средства от европейските фондове като дарение, а не влагат тези пари в земеделието. „Предстои да направим така, че земеделието да е достъпно за онези, които искат да се занимават с него, особено в райони, където има голяма безработица – тези хора да имат достъп до субсидиите от ЕС", коментира Димитър Греков.

„То е действително спорно и освен че е политическо решение на парламента, то не е с ясна концепция дали е юридически правно", каза министърът. Той поясни, че изтичащият в края на годината мораториум засяга само страните членки на ЕС, а забраната за продажба на земя на субекти от трети страни е безсрочна и ясно регламентирана в конституцията. „Казусът остава да стои като забрана за трети страни, а в европейски аспект е такава ситуацията, че трябва да се произнесат юристите, за да могат да отговорят дали това решение на парламента е правилно", каза министърът.

Според него единственият вариант, който може да се обсъжда в момента, е кауза пердута, защото 27 страни в ЕС трябва да гласуват нашето членство или вземането на такова решение. Решението за налагане на мораториума не може да се вземе само на национално ниво, каза Греков. „Като държава би следвало да спазваме тези правила, а не да ги променяме от днес за утре. Съгласили сме се крайната дата за забраната да бъде 1 януари 2014 година", каза той.

И припомни, че купуването на земеделска земя от чужденци у нас е факт от години и това става като чужди инвеститори регистрират фирми у нас и купуват земя. Въпреки че такава възможност има, не сме свидетели на масово купуване на земя, каза Греков.

Министърът призна, че неговата позиция като българин е за удължаването на мораториума, но в качеството си на министър на земеделието и като гражданин на ЕС осъзнава, че страната има поети ангажименти. Той призова да се помисли как да бъдат така обезпечени българските земеделски производители, че да могат да комасират земята и да бъде атрактивна.

Греков припомни, че през последните 23 години не е решен въпросът със собствеността като има случаи, при които 20 собственика притежават 2 декара земя. „С това да се занимаваме, а има и други въпроси в публичното пространство, а ние се занимаваме с неща, които отдавна са решени и ние като отговорни европейски граждани трябва да спазваме", каза министърът.

На въпрос той поясни, че едва ли ще се стигне до създаването на специална агенция за продажба на земя, но министерството ще следи този процес, за да се знае какви са желанията за купуване на земя от страна на чужди граждани.