Министрите на икономиката, енергетиката и туризма очертаха основните си задачи
Министрите на икономиката, енергетиката и туризма очертаха основните си задачи / снимка: БГНЕС
Министрите на икономиката, енергетиката и туризма очертаха основните си задачи
76141
Министрите на икономиката, енергетиката и туризма очертаха основните си задачи
  • Министрите на икономиката, енергетиката и туризма очертаха основните си задачи

Новият министър на енергетиката Теменужка Петкова ще прави ревизия на сектора, икономическият министър Божидар Лукарски ще се насочи към развитие на малкия и средния бизнес, а министърът на туризма - Николина Ангелкова, ще развива сферата с пари от европейски средства.

Вече бившият служебен министър на икономиката и енергетиката - Васил Щонов предаде властта на новите трима избраници. Според него разделянето на министерството на три подминистерства ще допринесе за фокус върху всяка една от трите области. Васил Щонов коментира и някои от проблемите в енергетиката - разликата в цените на изкупуване и продаване на електроенергията, подготовката за зимата и опасността от газова криза, както и трите енергийни проекта.

„В сектора има няколко големи енергийни проекта. Най-важно е удължаването на 5-и и 6-и блок, което беше успешно започнато от служебното правителство и процесът ще продължи в следващите две години и половина, така че до 2017 г. да имаме готовност с удължаването на лиценза на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй", което е най-критичният въпрос. Останалите два големи проекта са „Южен поток" и евентуалното изграждане на 7-и реактор в АЕЦ „Козлодуй", каза Щонов.

Теменужка Петкова, която ще поеме енергетиката, коментира, че това е изключително важен сектор за икономиката и трябва да се управлява и организира по начин, който да спре лошите практики и да въведе европейски енергийни практики и стандарти:

„Основната ни задача ще бъде да набележим бързи и адекватни мерки за излизане от критичната ситуация. Това, което смятам, че трябва да се направи, като начало, е да се стартира процесът по ревизия в сектор „Енергетика", това е изключително важно, за да се види какво е реалното състояние на този сектор", каза Петкова.

Министърът на икономиката ще трябва да се заеме максимално бързо с възстановяването на европейските средства и одобряване на ОП Иновации и конкурентоспособност. Самият Божидар Лукарски ще заложи на развитието на малкия и среден бизнес и превръщането му в гръбнак на икономиката по примера на Европа.

„Основно ще се опитаме да намалим административния натиск върху фирмите от малкия и средния бизнес, както и да осигурим, включително чрез иновативни технологии, опит за повече достигане на международни пазари именно от фирмите от малкия и средния бизнес", каза от своя страна Лукарски.

Министърът на туризма Николина Ангелкова увери, че ще следи обективно и правилно работата и постигнатите резултати. Тя обясни, че ще работи в диалог с представители на бизнеса, научните среди и местните власти, за да начертаят правилно стъпките и да отключат потенциала на страната.

„Чака ни много работа. От това, което чух от министър Щонов, разбирам, че има много неща, които трябва да се свършат. Моят опит в областта на управлението на средства от ЕС смятам, че ще ми бъде доста полезен в това да привлечем допълнителен ресурс за туризма по линия на европейските програми", каза Ангелкова.

Следващата седмица ще бъдат готови и управленските програми на министрите.