Мартин Заимов: Намирането на нов шеф на „Банков надзор ще бъде изключително трудно
Мартин Заимов: Намирането на нов шеф на „Банков надзор ще бъде изключително трудно / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Мартин Заимов за отговорността по казуса КТБ
80371
Мартин Заимов за отговорността по казуса КТБ
Мартин Заимов за избора на шеф на Банков надзор
  • Мартин Заимов за отговорността по казуса КТБ
  • Мартин Заимов за избора на шеф на Банков надзор

Бъдещият шеф на „Банков надзор" ще е позиция, за която трудно ще се намери човек заради голямата отговорност на тази фигура в ръководството на БНБ в следващите няколко години. Това коментира в интервю за Дарик бившият подуправител на централната банка Мартин Заимов.

Той определи като положително решението до средата на следващата година да бъде направен т.нар. стрес-тест на банките в България, който ще оцени качеството на активите им. Тъкмо там водеща роля ще има новият ръководител на ключовото управление „Банков надзор" - овакантеният пост е без титуляр от месеци след отстраняването на Цветан Гунев от регулатора, а конкурсът за негов ръководител ще се проведе най-вероятно през есента, когато вече ще трябва да бъде ясен и новият гуверньор на БНБ.

„Оттук нататък водещата личност е бъдещият шеф на „Банков надзор". И ми се струва, че там обществото ни и конкретно хората, които имат отговорността да открият този човек, сме изключително затруднени. Защото тази позиция не носи славата и почестите на управител и носи невиждани тегоби и, разбира се, голяма отговорност. За това нещо обществото и властимащи, наблюдаващи отстрани, трябва да дадат всичките си ресурси, за да подкрепят такъв човек. Не го виждам", каза Заимов. Той обясни, че в самата процедура на избор трябва да бъдат вградени механизми за подкрепа на този човек. „Елементарен пример, много политици и много хора биха си задали въпроса за доходите на този човек. Не казвам, че доходите са водещи, но просто давам пример. Честно казано, този човек трябва да бъде платен поне 200 000 лева на година, а може и 400 000 лева", коментира той.

Независимото поведение на Иван Искров дава възможност на наследника му да задържи такъв тип независимост, а вече по отношение на избора, този човек, който в момента изглежда като потенциалния бъдещ управител има необходимите качества, изрази мнение Мартин Заимов.

Според него истината за КТБ е ясна много отдавна и едва ли отпадането на банковата тайна, което се предлага в законови промени, ще промени с нещо общата картина. Бившият подуправител на БНБ отбеляза като позитив решението на Фонда за гарантиране на влоговете да предложи разследваща компания, с която синдикът да сключи договор

В коментар година след началото на финансовия срив в КТБ Мартин Заимов изрази съжаление, че много хора, които имат значителна власт, не носят съответната значителна отговорност и по думите му има тенденцията да се скриват зад институцията, която ръководят.

„Ще ми се да приоритизираме отговорностите. На първо място, обществото е отговорно като цяло. Не че обществото може да носи отговорност. В една среда, в която алчността е на почит, кадърът, в който живеехме - надявам се леко подобрен след това, което се случи, - предполагаше наличието на такъв тип злоупотреба. На второ място е отговорна самата институция. На трето място са отговорни водещи български политици. Не ми се ще да казвам всички, но със сигурност много голям брой водещи български политици от различни цветове. Чак тогава идва отговорността на централната банка, което не премахва отговорността на централната банка, но тук тенденцията е много хора в такава ситуация да се опитват да концентрират отговорността в регулатора. Не съществува регулатор никъде в света, който да може да се изправи срещу всички или мнозинството водещи политици. Което не оправдава регулатора. Той винаги може да подаде оставка или да направи многобройни малки стъпки, които да ограничат това. Няма съмнение, че БНБ носи определена отговорност за това, което се случи. Не мисля, че има повече важна истина, която да може да бъде видяна благодарение на допълнителни правила за прозрачност. Истината ми изглежда напълно ясна и видима сега. Тоест допълнителните усилия са вече за да се сложи ред", коментира той.

Мартин Заимов сподели, че на него истината за КТБ му се струва ясна в нейната цялостност от много отдавна.

Чуйте целия разговор с Мартин Заимов