Лидерите на страните от еврозоната одобриха план за подпомагане на Гърция
Лидерите на страните от еврозоната одобриха план за подпомагане на Гърция / cнимка: Reuters

Съществена финансова подкрепа от страна на Международния валутен фонд и отпускане на двустранни координирани заеми - това са основните моменти в плана за подпомагане на Гърция, одобрен от държавните и правителствени ръководители на страните в еврозоната в рамките на Европейския съвет, предаде БТА.

В плана изрично се посочва, че прилагането на подобен механизъм трябва да се счита като последна възможност, към която да се прибягва в случай на недостатъчно пазарно финансиране. Всяко отпускане на двустранен заем трябва да се одобрява единодушно от страните в еврозоната и да се основава на оценка от Европейската комисия и Европейската централна банка /ЕЦБ/.

Страните от еврозоната ще участват съобразно размера на капитала им в ЕЦБ, изисква планът, който бе представен на пресконференция в ранните часове на днешния ден от постоянния председател на Европейския съюз Херман ван Ромпой и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Мерките за консолидиране в Гърция са важен принос за засилване на финансовата стабилност и доверието на пазарите. Гръцкото правителство не е поискало каквато и да е финансова подкрепа. Ето защо не е взето решение за активиране на този механизъм, отбелязаха с облекчение лидерите на страните от еврозоната в специално изявление.

Те дадоха също нов израз на политическата си подкрепа за предприетите от Гърция мерки, за което страната настояваше силно през последните дни.

Подкрепяме напълно усилията на гръцкото правителство и приветстваме обявените на 3 март допълнителни мерки, които са достатъчни да бъдат постигнати бюджетните цели през 2010 г. Убедени сме, че гръцките власти са предприели амбициозни и решителни мерки, които да позволят на Гърция да възстанови пълното доверие на пазарите, изтъкнаха държавните и правителствени ръководители от еврозоната.

Председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише приветства одобряването на плана. Убеден съм, че активирането на този механизъм няма да бъде необходимо и Гърция ще си върне доверието на финансовите пазари, добави той.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу изрази задоволство от "много удовлетворителното решение", по думите му, на лидерите на страните от еврозоната за помощ от тези страни за Гърция, предаде агенция Франс прес.