Левицата ще предложи законопроект, свързан с продажбата на земя на чужденци
Левицата ще предложи законопроект, свързан с продажбата на земя на чужденци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

През следващата седмица левицата ще предложи на Народното събрание проектозакон, свързан с продажбата на българска земя на граждани от ЕС. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел председателят на БСП и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, предаде БТА.

По повод утвърденото от народните представители удължаване до 2020 г. на мораториума за продажбата на земя на чужденци той уточни, че предложението на Коалиция за България е било да бъде намерено работещо решение. Не стигна един глас, за да бъде прието нашето предложение, уточни Станишев.

Подготвили сме проект на закон по отношение на земята и ще го съгласуваме с другите парламентарни групи, съобразен с опита на другите държави в ЕС, който би въвел условия за покупката на земя, допълни той. По неговите думи се предлага например изискване за уседналост в България в срок от пет години за граждани на ЕС, за да станат собственици на българска земя. Вярвам, че следващата седмица този законопроект ще може да бъде внесен, заяви Станишев.

Той определи удължаването на мораториума като по-скоро емоционално гласуване, отколкото рационално търсене на решение на въпрос, който засяга и вълнува българските граждани. През 2010 г. беше моментът, когато България, ако желаеше, трябваше да постави въпроса за удължаване на този мораториум, коментира Станишев. Той отбеляза, че според Конституцията граждани от държави извън ЕС не могат да купуват българска земя.

Повечето хора се вълнуват от купуването на земя от неевропейски граждани, а не от германци и холандци, поясни той. Депутатите искаха да покажат отношение и загриженост, но този акт на парламента не е работещ. Той е в противоречие с Конституцията, както и с договора за членство на България в ЕС. Не е реалистично изобщо да се поставя въпросът за

преразглеждането на договора. Когато се отвори този процес, това означава да бъде получено одобрението на 27 държави, допълни Станишев.

Той съобщи, че ще постави пред държавните и правителствените ръководители от ПЕС въпроса за бежанците у нас. Не е достатъчно Европейският съвет само да изрази съчувствие

към гибелта на мигрантите край Лампедуза, трябва да бъде показана реалната солидарност на ЕС със страните, подложени на бежански поток. В България положението се усложнява с дни, както в Италия, Гърция и Малта. Очакваме конкретни действия и подкрепа от европейските институции, ще поставя този въпрос много настоятелно, това не е просто проблем на една държава, посочи Станишев.