Кристалина Георгиева: България бележи напредък в усвояването на европарите
Кристалина Георгиева: България бележи напредък в усвояването на европарите / снимка: Dariknews.bg, Мариета Стоянова

През последните шест месеца България бележи голям напредък в усвояването на еврофондовете, каза в Елена заместник-председателят на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

„Ние бяхме доста изостанали и имахме спрени програми, но наваксваме и ми беше много приятно да чуя от комисаря по регионалната политика Корина Крецу похвала за това, че от по-малко от 60% усвояване, ние само за тези шест месеца сме надминали 75%", посочи Кристалина Георгиева. Тя изрази надежда страната ни да успее да усвои 90% и повече от парите по програмите за периода 2007-2013.

Георгиева напомни, че в тези много трудни условия на криза европейските фондове са изключително важни за страната ни и през периода 2014-2020 за България са заделени 32 млрд. лв.

Кристалина Георгиева похвали правителството за това, че вече има много стартирали програми, както и такива в процес на приемане. По нейни думи, важно е парите да се инвестират в добри проекти за градовете, селата, обществените сгради, образованието и иновациите.

Борисов: Ако не беше експериментът „Орешарски", щяхме да усвоим на 100% европарите

Сега е моментът България да бъде много активна, каза Георгиева и даде три препоръки на страната: "Трябва да създаваме възможности парите да стигат до малките градчета, малките фермери и малкия бизнес, тъй като те имат най-голяма нужда от финансиране. Второ, да се опростят правилата за кандидатстване. Те трябва да са прости и разбираеми, за да могат хората да ги спазват и тогава има по-малко нарушения. Третата ми препоръка е да се стараем да използваме европейското финансиране за повишаване на конкурентоспособността на страната, особено за инвестиции в иновации и бизнес, който може да привлече и задържи високообразованите българи. Ние обезателно трябва да бъдем конкурентоспособни с хората си, със знанията и възможността тези знания да се транслират в икономика".

Орешарски отговори на Борисов за усвояването на европарите

В Елена тя разгледа местното читалище, което в момента се ремонтира с европейски средства, а по-късно се включи в дискусия с жителите на града. В събота Кристалина Георгиева ще участва в традиционната среща на Кършовския род в Елена, тъй като е потомка на Иван Кършовски - поборник за свобода и близък съратник на Васил Левски.