Канализацията би решила проблема на наводненото село Белозем, пари за подмяната й няма
Канализацията би решила проблема на наводненото село Белозем, пари за подмяната й няма / снимка, архив: Dariknews.bg
Канализацията би решила проблема на наводненото село Белозем, пари за подмяната й няма
78609
Канализацията би решила проблема на наводненото село Белозем, пари за подмяната й няма
  • Канализацията би решила проблема на наводненото село Белозем, пари за подмяната й няма

Липсата на цялостна канализационна мрежа е причината за образуването на високи подпочвени води и последвалото наводнение в пловдивското село Белозем, заяви пред Дарик зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров.

По думите му държавата не разполага с пари за подмяна и доизграждане на канализация, поради това от ведомството разчитат на европейски средства. Гуджеров коментира още, че обстановката в засегнатите райони постепенно се нормализира и се очаква понижение на речните нива.

Близо 200 домакинства пострадаха от водната стихия в пловдивското село Белозем. Според зам.-министър Павел Гуджеров високите подпочвени води са обичайни за района, но липсата на изцяло завършена канализация допълнително е увеличила техния обем.

„Като причина няма човешки фактор. По принцип това е проблем за града, тъй като е голяма водосборната площ и подпочвените води бързо се качват, а предвид големите валежи и преовлажняването на почвите това, което пада, се формира като повърхностен отток и в ниските места няма какво да проведе водата", каза зам.-министърът. По думите му канализация на населеното място би дала решение на този проблем.

Държавни пари за подмяна на канализационната мрежа обаче няма, поясни Гуджеров.

„Държавата не разполага с такъв ресурс да осигури канализационна мрежа на всички населени места над 10 000 еквивалент жители, а още повече на тези, които са по-малки. Надеждата е с европейски средства да успеем да изгладим такива канализационни мрежи", каза той.

Зам.-министърът допълни, че обстановката в страната постепенно се успокоява. Жълт е кодът за Марица при Пловдив и Харманли, Съзлийка при Гълъбово, Тунджа при Ямбол, оранжев код има за Тунджа при Елхово и Марица при Свиленград. Прогнозите на метеорологичния институт на БАН и анализите на метеорологичната обстановка показват, че при по-добри климатични условия в рамките на два-три дни може би нивата на водите ще паднат под тези кодове, каза Гуджеров.