Кабинетът и социалните партньори преговарят за наполовина по-нисък ръст на осигуровките
Кабинетът и социалните партньори преговарят за наполовина по-нисък ръст на осигуровките / снимка: Sofia Photo Agency
0

Осигуровките за пенсия и безработица да бъдат увеличени наполовина по-малко от заложените 4.5 процентни пункта - затова преговарят правителството и социалните партньори, научи Дарик. На среща при премиера Бойко Борисов бизнесът и синдикатите са сближили позициите си за плавно вдигане на осигурителната тежест от 2017-та година, но с общо 2 процентни пункта, а не с разписаните в проекта на пенсионна реформа 4.5 пункта. От свои източници Дарик научи, че има изгледи да се постигне съгласие по спорните параметри на реформата до другата сряда, когато правителството трябва да одобри законопроекта и след това да го вкара в Народното събрание.

Бойко Борисов и Мая Манолова си размениха мнения по темата що е реформа


В пакета от мерки за подобряване на пенсионната система социалното министерство предлага поетапно увеличение на осигуровките за пенсия и безработица, което да започне от 2017-та година. Вноската за пенсия трябва да расте с 0.5 процентни пункта, а тази за безработица - с 0.2 процентни пункта, като двете стъпки се редуват през година до 2028-ма година.

Данев за пенсиите: Ако не се направи реформата, ще попаднем в опасна ситуация

На заседанието на тристранния съвет в сряда работодателските организации се обявиха категорично против каквото и да е увеличаване на осигурителната тежест и дадоха за пример първия мандат на ГЕРБ, в който след намаляване на осигуровката за пенсия са били разкрити повече работни места. Допълнителен аргумент на бизнеса е, че в управленската програма на кабинета не е предвидено вдигане на осигуровките. Работодателите поискаха и изравняване на осигурителната тежест за работодател и работник, така че всяка от страните да плаща 50 процента от осигуровките. Ако обаче правителството се съгласи на обсъждания вариант за 2 процентни пункта общ ръст на осигуровките през следващите няколко години, те ще оттеглят това искане.

КНСБ плаши с протест, ако кабинетът не ревизира плановете за пенсионната възраст

Сред спорните параметри на реформата е и увеличаването на пенсионната възраст за работещите при тежки условия на труд, като миньори, металурзи и шофьори. Въпреки че и при тях стъпката е плавна - с по 2,3 и 4 месеца на година - от КНСБ заплашиха с протести, ако това бъде одобрено. Синдикатите не приемат и изравняването на годините за мъжете и жените при категорийния труд. Приемлив вариант трябва да се намери и за пенсионирането на полицаи, пожарникари и военни. За тях се предвижда въвеждането на възраст от 52 години и 10 месеца, която ще расте до 55 години. Най-големият полицейски синдикат свика извънредно съвещание, на което до утре ще се вземе решение, дали ще има протести.