КНСБ плаши с протест, ако кабинетът не ревизира плановете за пенсионната възраст
КНСБ плаши с протест, ако кабинетът не ревизира плановете за пенсионната възраст / снимка: БГНЕС
КНСБ плаши с протест, ако кабинетът не ревизира плановете за пенсионната възраст
79770
КНСБ плаши с протест, ако кабинетът не ревизира плановете за пенсионната възраст
  • КНСБ плаши с протест, ако кабинетът не ревизира плановете за пенсионната възраст

КНСБ заплашва с протести, ако до другата сряда правителството не преразгледа мерките за вдигане на пенсионната възраст на работещите при тежки условия на труд. Президентът на синдиката Пламен Димитров даде заявка за такива действия след днешното заседание на тристранния съвет, на което беше обсъден пакетът от мерки за провеждане на пенсионната реформа, предложен от социалния министър Ивайло Калфин. В заседанието се включи и премиерът Бойко Борисов, който беше категоричен, че правителството няма да отстъпи от вдигането на възрастта за всички категории, както и от въвеждането на възраст за полицаи и военни. От своя страна работодателите се обявиха против планираното увеличаване на осигуровките за пенсия и безработица и поискаха връщане на стария режим за изплащане на болничните и радикална реформа в сферата на инвалидните пенсии.

За пореден път синдикатите се обявиха против вдигането на пенсионната възраст, най-вече за работниците от първа и втора категория, както и за изравняване на годините при мъжете и жените, работещи при тежки условия.

Според проекта на реформата възрастта и при двете категории трябва да се увеличи с общо 9 години и 4 месеца в дългосрочен план. Вицепремиерът Калфин се е ангажирал да обсъди още веднъж това със синдикатите, преди внасянето на законопроекта в Министерския съвет, обясни за Дарик Валентин Вълчев, лидер на миньорския синдикат към КНСБ.

„И ако наистина няма отглас на нашите предложения, колегите са готови с действия и ще се стигне до протести", каза Вълчев.

Работодателските организации настояват за отмяна на вдигането на осигурителните вноски, отпадане на минималните осигурителни прагове и реформа в отпускането на инвалидните пенсии. От стопанската камара предлагат създаването на регистър на инвалидните пенсии и дейностите, които лицата с ТЕЛК могат да вършат. Ако даден човек прави нещо, което противоречи на медицинските предписания, пенсията му да се спира, предвижда идеята. Божидар Данев допълни.

Големият проблем на пенсионната система са инвалидните пенсии, каза още Данев. Според него, след като се решат проблемите с инвалидните пенсии, очисти се системата от социалните плащания, евентуално може да се направи преценка дали да се увеличават осигурителните вноски.

„Големият проблем - инвалидните пенсии, вторият голям проблем - системата за социалните плащания. За да може след това на основата на разчетите на Националния осигурителен институт, да се види с колко трябва да се увеличат евентуално осигуровките, за да може да се покрие дефицитът в НОИ в рамките, за които говори министър-председателят", обясни Данев.

Според представените днес разчети, предлаганата пенсионна реформа ще намали значително вноската на държавата в пенсионния фонд. Очакваният ефект до 10 години е тази вноска да намалее с милиард и половина лева на година.