Източноевропейци понижават заплатите на Острова
Източноевропейци понижават заплатите на Острова / снимка: БГНЕС
Притокът от имигранти от Източна Европа понижава заплатите на британските работници, заявява експерт на Банк ъф Инглънд, цитиран от вестник "Дейли мейл".

Професор Дейвид Бланчфлауър, който е член на Комисията за монетарна политика към банката, отбеляза, че средното повишение на заплащането на британския работник е намаляло значително като пряк резултат от разширяването на Европейския съюз. Засилили са се страховете на работниците от безработица, което дава по-голяма възможност на работодателите да се пазарят.

Проучването на професора дава първото доказателство, че пристигането на около 700 000 източноевропейци се е отразило отрицателно на средностатистическия местен работник, посочва "Дейли мейл".

През 2004 г., в резултат на наплива от работници от Полша и други страни, работник, получаващ 30 000 паунда годишно, е получил увеличение на заплатата в размер на 1260 паунда. Тази година обаче работник със същата годишна заплата бележи увеличение само от 1 050 паунда или 210 по-малко, показват данните на професор Бланчфлауър, цитиран от "Дейли мейл".