Искров: Влизане във фискалния съюз на ЕС ще затегне пакта „Дянков”
Искров: Влизане във фискалния съюз на ЕС ще затегне пакта „Дянков” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Искров: Влизане във фискалния съюз на ЕС ще затегне пакта „Дянков”
48253
Искров: Влизане във фискалния съюз на ЕС ще затегне пакта „Дянков”
  • Искров: Влизане във фискалния съюз на ЕС ще затегне пакта „Дянков”

С влизането в съюза на фискално дисциплинираните държави може да се наложи затягане на критериите, заложени в пакта „Дянков”. Това заяви в интервю за „Годината” на Дарик управителят на БНБ Иван Искров. Той обясни, че в новия съюз ще бъде записано изискване за балансиран бюджет или излишък и допускане на 3-процентен дефицит единствено в ситуация на икономически спадове. В Пакта за финансова стабилност, приет през годината, се допуска дефицит до 2 на сто от БВП.

„Не се говори за дефицит, а се говори за балансиран бюджет или излишък, а само при негативен, низходящ икономически цикъл се говори за максимално отклонение до 3 процента бюджетен дефицит, така че това, което ние трябва да направим и вероятно ще направим, е, че допълнително ще трябва да се затегне рамката, която е широко известна в нашето общество като пакта „Дянков“. Тоест няма да говорим за дефицит до 2 процента, ще говорим за балансиран бюджет или на излишък с възможност за отклонение до минус 3%, т.е. на дефицит само при рецесия”, коментира Искров.

Управителят на БНБ допълни, че влизането в еврозоната остава дългосрочна цел за страната ни, но сега може да бъде забавена заради сътресенията в Европа.

Иван Искров припомни, че България е заявила желание да се присъедини към еврото веднага след влизането си в Евросъюза поради особеностите на нашия паричен режим, а именно валутният борд, тъй като по думите му за нас това не е предизвикателство. „Но знаете, че старите страни членки казаха: ама вие не сте готови, имате външни дисбаланси, висока текуща сметка, висока инфлация, огромен кредитен растеж. Оказа се, не го казвам със злорадство, но със задоволство донякъде, че сме предсказуеми – оказа се, че точно тези, които ни даваха този тип акъли и ни възпираха, в момента ще трябва МВФ да им помага”, коментира Искров.

Централният банкер допълни, че ще въведем еврото, но не трябва да бързаме към момента и изрази задоволство за единодушието между него и правителството. „Ние еврото ще го въведем, въпросът е че имаме единна позиция с правителството, тъй като с два подписа трябва да тръгне какъвто и да е документ - на управителя на централната банка и на упълномощения от правителството финансов министър, затова  казвам, че мислим по един и същи начин и това ме радва, не трябва да бързаме към момента, тъй като знаете, че когато се присъединихме към Европейския съюз еврозоната изглеждаше по един начин, договорите изглеждаха по един начин, главно така наречените маастрихтски критерии и функционирането на икономическия и паричен съюз, докато сега ад хок, в движение се правят много промени”, коментира той.

Иван Искров изтъкна, че страната ни е част от процеса на вземане на решенията. „Знаете, че се присъединихме към пакта „Евро плюс” именно заради това - да бъдем на масата, да знаем какво се дискутира, но най-доброто е да се види към какво ще се присъединяваме, нека да премине този период на кризата, да се избистри новото законодателство на Европейския съюз и не виждам никакви проблеми да се присъединим тогава”.