Харманли приема софийските отпадъци срещу 30 млн. лв.?
Харманли приема софийските отпадъци срещу 30 млн. лв.? / снимкa: Sofia Photo Agency

Над 26 милиона лева за 12 инфраструктурни проекта и още близо 4 милиона лева за техника и изграждане на инсталации на регионалното депо са условията за приемане на столични отпадъци на сметището край Харманли. Условията са записани в проект за решение, което кметът на Харманли Михаил Лисков ще внесе за разглеждане на заседание на местния парламент следващата седмица.

Ако средствата бъдат отпуснати, регионалното депо край Харманли ще приеме 50 000 тона софийски боклук. Ще се депонират до 100 тона дневно в продължение на около 5 месеца. Екологичен риск според кмета на Харманли няма. Таксата за смет на харманлийци ще се понижи с 20 процента. Балите ще се депонират на вече изградената втора площадка на сметището и това няма да създаде проблем с отпадъците на Харманли и другите общини от Хасковска област, които също трябва да извозват боклуците си на харманлийското депо от следващата година, коментира кметът Михаил Лисков.

Ако Общински съвет – Харманли отхвърли предложението, договор за депониране на софийски отпадъци на харманлийското сметище няма да бъде подписан, подчерта градоначалникът.

На заседанието си миналата седмица Министерски съвет постанови 3,9 милиона лева да бъдат отпуснати за техника и обработка на отпадъците на харманлийското депо и от републиканския бюджет да бъде осигурено финансиране за общински проекти.