Гърция склонна на отстъпки пред кредиторите
Гърция склонна на отстъпки пред кредиторите / снимка: БГНЕС

Гръцкото правителство е предложило най-значителните отстъпки до сега в преговорите с международните кредитори в опит да отключи средства по спасителните пакети, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Късно в сряда, след поредната среща с кредиторите Атина заяви, че е готова да продаде своите мажоритарни дялове в две от най-големите пристанища в страната, както и да направи отстъпки по въпроса с данъка върху добавената стойност и някои пенсионни реформи.

Агенцията отбелязва, че това е един от най-ярките знаци, че правителството в Гърция е готово да отстъпи пред подписването на сделка, както и че властите са под все по-голямо напрежение както отвън, така и вътре в страната.

Скорошно допитване показва, че повече от три четвърти от гърците искат Атина да подпише сделка на всяка цена, само да остане в еврозоната.

Страната се нуждае от спешна помощ преди на 12 май да изтече срокът за поредния транш към Международния валутен фонд в размер на 750 млн. евро.

Досега правителството на премиера Алексис Ципрас отказваше да направи значителни отстъпки по три основни параграфа, които обаче са и ключови в преговорите - пенсиите, реформи в трудовия сектор и продажбата на държавни активи.

Отстъпките дойдоха, след като висшестоящ представител от еврозоната, участващ в преговорите, заяви, че за да си осигури сделка, Гърция на всяка цена трябва да направи отстъпка по някой от чувствителните въпроси - пенсии, трудови реформи или данъци.

Рейтинговата агенция Мудис понижи оценката си за гръцките държавни облигации от Саа1 на Саа2, съобщиха Франс прес и ТАСС, цитирайки Мудис. Причината е неясната ситуация между Гърция и кредиторите й, както и съществените рискове, свързани с реализацията на средносрочната програма за финансиране, пише БТА.

Тази седмица премиерът Алексис Ципрас каза, че се надява до 9 май Гърция да сключи сделка с кредиторите. Това е необходимо за деблокиране на последния транш от 7,2 милиарда евро от кредитната програма на ЕС.