Фермерските пазари ще бъдат с държавна подкрепа от догодина
Фермерските пазари ще бъдат с държавна подкрепа от догодина / БГНЕС, архив

От началото на следващата година правителството ще предложи мярка за държавна подкрепа при изграждането на фермерски пазари, които ще станат регулярни, обяви днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Те ще бъдат управлявани от общините и от сдруженията на производителите в регионите. Това е много важно, за да не допуснем отново да бъде изкривена идеята и останем само с надписа "фермерски пазар", а предлаганите на него храни да са минали пак през няколко ръце, коментира тя.

Два са вариантите за оказване на тази помощ - инвестиционна или по отношение на таксите. По думите на министъра бюджетът на министерството е достатъчен за отпускането на една трета или една втора според броя на населението в съответната община, обясни тя.

Бъдещето е на пътуващите фермерски пазари?

Друга инициатива на МЗХ са разговорите с търговските вериги за намиране на по-голям достъп на българските производители на храни. "За да стимулира по-голямото присъствие на български храни на пазара и на българския производител, държавата търси решения, но като цяло в условията на пазарната икономика този процент се определя от потребителя", категорична бе Танева.

Министър Танева откри Международните специализирани изложби Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното и Интерфуд Дринк 2016 в Интер Експо Център - София. На него министърът обяви, че в хранителната индустрия се отчита растеж. В преработката на сурово мляко тя е 6,4 на сто за осемте месеца на годината спрямо предходната, за млечни продукти общо - около 1 процент, с 5 процента дял на сиренето и над 7 на сто при виното. Същата е ситуацията и при останалите храни, където общият ръст е с около 1,5 на сто, каза министър Танева. Тя изрази надежда този растеж да се запази до края на годината.

Земеделският министър се похвали с производствени ръстове

Първата половина на 2017 г. МЗХ планира отварянето на втория прием на мярка 4.2 в подкрепа на преработката на земеделски суровини с целия остатъчен бюджет, информира още Танева. Още от утре министерството започва диалог със сектора за това какви точно правила да бъдат приложени в тази мярка, така че целият остатъчен бюджет от 150 млн. лева да бъде усвоен, каза министърът.