ЕС ще въведе общи изисквания за такситата
ЕС ще въведе общи изисквания за такситата / снимка: Sofia Photo Agency

Общи изисквания за страните членки на Европейския съюз за таксиметровия бизнес ще има след три години, стана ясно на семинар за регулацията и добрите практики в бранша. В момента се обсъжда общ регламент за издаването на лицензии за таксиметрова дейност в рамките на съюза, но до приемането му всяка отделна държава може да въвежда собствени системи, обясни Нина Низовси, представител на Финландия и на Международния съюз за автомобилен транспорт.

Задължителното ползване на предпазни колани от водачите, включване на тахографи и максимум девет места в автомобила са част от предложенията, които могат да се превърнат в задължителни за държавите членки, обясни Низовски. Предложено е и изискване за финансова стабилност на водачите, която да се гарантира от минимум 7500 евро лични пари при покупката на таксиметровия автомобил.

Това е непосилна сума за българските шофьори и едва ли ще се въведе скоро у нас, коментира за Дарик шефът на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев. Основното разминаване между българското и европейското законодателство на този етап е свързано с изискването за техническо състояние на автомобилите, заяви Йордан Мирчев. В повечето европейски страни колите имат максимална възраст от две години и половина, след което се подменят, каза Мирчев и добави, че според нашия закон за автомобилните превози таксито се подменя, ако стане на повече от 10 години.