Експерт: В следващите 5-6 години пенсиите няма да нараснат осезаемо
Експерт: В следващите 5-6 години пенсиите няма да нараснат осезаемо / снимка: БГНЕС, архив

"Числата означават, че тази година ще има замразяване на пенсиите - предвиденото увеличение на пенсиите е почти равно на инфлацията", коментира бившият социален министър Иван Нейков пред БНТ.

По думите му това значи, че ще имаме същите възможности, същата покупателна способност, същия стандарт на живот: "В най-добрия случай - такъв, какъвто го имахме в 2015-а!".

Иван Нейков: 2016-а вече сме я изживели от гледна точка на социалната сфера

Председателят на Балканския институт по труда и социална политика припомни, че за цели на пенсионната реформа бяха обявени "осезаем ръст на пенсиите и финансова стабилност на НОИ".

"В момента повече от половината пари за пенсии не идват от осигуровки, а идват от данъци", посочи Иван Нейков. Според него "пътят е верен, но се изпратиха много разнопосочни сигнали, стъпките не бяха правилни".

Все повече българи ще имат проблем със стажа за пенсиониране

Експертът обясни, че е притеснен:

"Стъпките, които бяха предприети, няма да постигнат целите. Тоест, няма да успеем в следващите пет-шест години да имаме осезаемо нарастване на размера на пенсиите. Дори и да има известно нарастване, то ще стане практически на базата на увеличаване на подкрепата от бюджета към НОИ. Тоест, от данъците. Ще стигнем до ситуация когато, ако приближим границата, и тя е изключително опасна тази граница, близо две трети от пенсиите да идват от данъци тогава на масата ще излезе един много сериозен и тежък въпрос - и той е "ние повече с този модел не можем да продължаваме".