Иван Нейков: 2016-а вече сме я изживели от гледна точка на социалната сфера
Иван Нейков: 2016-а вече сме я изживели от гледна точка на социалната сфера / снимка: БГНЕС, архив

Социалната сфера в много голяма степен зависи от бюджета, намопмни бившият ресорен министър Ивайн Неков. По думите му Бюджет 2016 сочи, че най-доброто, което може да стане, е да не се влоши положението.

От гледна точка на доходи и на пенсии и на социални помощи, всъщност нивото на 2016 г. ще бъде като на 2015 г. Ще бъдем свидетели на това, че много хора няма да усетят положителна разлика, заяви в интервю за БГНЕС Нейков.

По думите му 2016 г. вече сме я изживели от гледна точка на социалната сфера.

Минималната заплата вече е 420 лв.

Според него няколко неща трябва да бъдат променени: да има нови механизми за повишаване квалификацията на хората; да има връзка между заплатите на работниците и тяхната квалификация, нещо, което в момента липсва. Необходимо е и да имаме просветени работодатели, защото голяма част от българските работодатели са вероятно добри специалисти в своя бизнес, но не умеят да управляват човешките ресурси. Това един от дефицитите, които трябва час по-скоро да бъде преодолян, категоричен е Нейков.

Това, че хора от градския транспорт без средно образование взимат по-високи заплати от научните сътрудници в БАН, например, е по-скоро резултат от натрупани деформации. По-тревожното е, че заплатите у нас по никакъв начин не растат и не са обвързани с квалификацията на хората, казва Нейков.

Какви са заплатите в различните градове

Според него това става вече фундаментален проблем на българската икономика. Нейков допълни, че тази липса ще продължи да съществува докато не се създаде такава мотивация - хората да бъдат насърчавани през заплатата, да си повишават квалификацията.

"Винаги ще има нужда от помощ и подкрепа онзи, който не може сам да се справи с трудностите, само че трябва винаги да се улучва мярата как с помощта да накараш един човек сам да поеме отговорността за себе си, а не да виси на врата на държавата и на врата на социалното подпомагане", каза той.

Големият проблем винаги е бил мярата в социалните помощи. От тази гледна точка едно непрекъснато увеличаване на помощите по скоро има негативен ефект, защото хората свикват по този начин да живеят, а идеята е да бъдат накарани сами да поемат отговорността за себе си.

Калфин: Пропастта между богати и бедни трябва да е по-малка

Ромите, които са една голяма част от тези, които разчитат на социалните помощи, не могат да бъдат обхванати от тази идея за повишаване на квалификацията. Нейков посочи, че точно това е едно от големите предизвикателства пред системите и на пазара на труда, и на образованието. "Тези хора са загубени за образованието. Наивно е да мислим, че можем да ги върнем обратно в училище. За тези хора обаче има друг механизъм, който трябва да развием и да реализираме. Това е признаването на умения, придобити по неформален начин", каза той.

Този механизъм у нас е познат и вече се работи по него, но още не е реализиран, напомни бившият социален министър.