Добрев ще моли руската страна да се откаже от иск след провала на „Белене”
Добрев ще моли руската страна да се откаже от иск след провала на „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

„Атом-строй-експорт” няма да се откаже от съдебния иск срещу Националната електрическа компания за 58 млн. евро за поръчаното, изработено и неплатено оборудване за АЕЦ „Белене”. Твърдението на руското издание „Ведомости” изпревари днешното посещение в Москва на министъра на енергетиката Делян Добрев, който ще поиска от руската страна дружеско прекратяване на проекта „Белене” без съд. В преговорите с България Русия ще настоява да се изпълнят договорните задължения по АЕЦ „Белене”, заяви вчера руският министър на енергетиката Сергей Шматко.

„На България й подготвят сметката за „Белене” е днешното заглавие на вестник „Комерсант” по темата. Изданието отбелязва, че по неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 млрд. евро. В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в „Козлодуй” е по-неизгоден икономически и с повече разходи от „Белене”, пише руският ежедневник, цитиран от БТА.

Изграждането на нов блок в АЕЦ „Козлодуй” според източник на „Комерсант” ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от „Белене”. Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40%.

Събеседник на вестника, близък до преговорите за „Белене”, смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ. „Комерсант” пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания „Уестингхаус” върху българското ръководство.

Електронното издание AtomInfo.ru отбелязва, че България неведнъж е променяла позицията си, затова смята, че не е изключено след известно време, например след година, пак да бъде повдигнат въпросът за строителството на АЕЦ „Белене”.

Българският министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев е в Москва, начело на 11-членна делегация за преговори по АЕЦ „Белене” и цената на природния газ. Визитата беше договорена по време на телефонен разговор между премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин в понеделник. В програмата на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев са планирани две срещи - с ръководството на „Газпром” - в лицето на Алексей Милер и вицепрезидента Александър Медведев. По-късно в сградата на правителството Добрев ще разговаря с руския вицепремиер Игор Сечин, който отговаря за енергетиката, както и с министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко.

В сряда премиерът Бойко Борисов официално съобщи, че България се отказва от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”. Той лансира и идеята реакторът, поръчан за „Белене” и вече сглобен от руския „Атомстройекспорт”, да бъде монтиран в единствената действаща в страната АЕЦ „Козлодуй”. Вместо атомна централа бе решено да се строи газова, обясни министър-председателят и аргументира решението с голямата стойност на проекта, фактът, че е разположен в сеизмична зона, и съмнения по повод сигурността.