ДКЕВР обсъжда цените на газа, парното и топлата вода
ДКЕВР обсъжда цените на газа, парното и топлата вода / Sofia Photo Agency, архив
ДКЕВР обсъжда цените на газа, парното и топлота вода
51560
ДКЕВР обсъжда цените на газа, парното и топлота вода
  • ДКЕВР обсъжда цените на газа, парното и топлота вода

Цените на природния газ, парното и топлата вода ще обсъди Общественият консултативен съвет към ДКЕВР. От 1 април се очаква цената на синьото гориво да скочи с близо 13 на сто, което ще повлече със себе си поскъпване на парното и топлата вода.

С между 4 и 12 на сто ще се увеличи цената на топлинната енергия в различните градове на страната от 1 април,  става ясно от доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Скокът варира между 4 % във Велико Търново и близо 12,5 на сто в Разград. В столицата повишението в цената ще е с малко над 9 на сто.

Увеличението на цената на топлинната енергия се обуславя от поскъпването на природния газ, което ще бъде с близо 13 на сто. Още миналата седмица председателят на енергийният регулатор Ангел Семерджиев обясни: „Всички топлофикации, които работят с гориво природен газ, ще им се отчете и сегашното увеличение на цената на газа, и за съжаление трябва да се добави повишението, което те не отразиха в цените, което беше от 1 януари. Двете кумулативно, на всяка от топлофикациите ще се отразят по различен начин”.
 
В началото на годината цената на природния газ нарасна с малко над 4 на сто, което не позволи на топлофикационните дружества да увеличат цената на парното, тъй като по правило ако скокът на синьото гориво е до 5 %, новата цена остава за дружествата. Над този праг обаче новата цена на природния газ се отразява и на потребителите.