ДКЕВР не вижда причини за промени в такса сградна инсталация за парното
ДКЕВР не вижда причини за промени в такса сградна инсталация за парното / снимка: ThinkStock/Getty Images
ДКЕВР не вижда основания за промени в такса "сградна инсталация" за парното
76421
ДКЕВР не вижда основания за промени в такса "сградна инсталация" за парното
  • ДКЕВР не вижда основания за промени в такса "сградна инсталация" за парното

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е на мнение, че не би следвало да има повишение на цената на парното и на топлата вода от Нова година заради блокираните средства на „Топлофикация-София" в КТБ.

Според председателя на енергийния регулатор Светла Тодорова ДКЕВР няма основания да иска промяна в изчисляването на сметките и отпадане на такса „сградна инсталация". Това означава, че дори да си махнем радиаторите, ще продължаваме да плащаме за тръбите, които минават през дома ни.

По повод блокираните средства на „Топлофикация-София" в КТБ и съмненията за увеличение на цените, председателят на енергийния регулатор коментира, че не са разглеждали въпроси с финансирането на дружества, защото това е в предмета на дейност на тяхното управление.

"Не мисля, че подобна ситуация трябва да води до повишаване на цени", отсече Тодорова. По думите й трябва да се търси начин за финансиране, а енергийният регулатор не е обсъждал подобен въпрос.

Тодорова коментира казуса с плащането на "сградна инсталация" за топлото. Той е предизвикан вследствие на несъответствието между Закона за енергетиката и промените в Закона за защита на потребителите, според които с въвеждането на нова европейска директива се забранява доставка и предоставяне на стоки и услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна. В Закона за енергетиката обаче клиентите в сграда етажна собственост, които си махнат радиаторите, остават клиенти на топлинната енергия и са длъжни да плащат.

Тодорова обясни, че в закона за енергетиката е дадено детайлно обяснение как се прави това и по думите й няма основание да се смята, че трябва да се промени. "Не мисля, че обществените отношения в сектор енергетика могат да бъдат променени с един член в Закона за защита на потребителите. Не мисля, че този член точно и коректно транспонира европейската директива", коментира тя.

Светла Тодорова заяви, че е имало разговор с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Те са единодушни, че трябва да се ускорят преговорите за условията при които американските централи продават ток на НЕК.​