Дадоха зелена светлина за втория транш от заема за Гърция, пише местната преса
Дадоха зелена светлина за втория транш от заема за Гърция, пише местната преса / снимка: Reuters

"Експертите от ЕК, ЕЦБ и МВФ дадоха "зелена светлина", но и показаха пет "жълти картона" на Гърция, препоръките на инспекторите дават индикации, че есента ще е гореща за страната", пише в. "Етнос".

Изданието подчертава, че инспекторите били "впечталени" от напредъка на икономическата програма на правителството и че са дали одобрението си за отпускане на втория транш от заема в размер на девет милиарда евро през септември, пише БТА.

Наред с това обаче те посочили "трудностите" и "рисковете", като поискали от правителството да ускори промените и да се фокусира върху реформите в банковия и енергийния сектор, отбелязва вестникът.

"Вторият транш е сигурен, но инспекторите от ЕС и МВФ дадоха да се разбере, че не са изключени нови мерки заради драстичния спад на приходите в бюджета, и за да може кабинетът да осигури третия транш от заема", коментира в. "Адезмефтос типос".

В. "Елефтерос типос" алармира за посочената от инспекторите опасност във връзка с изпълнението на бюджета, която щяла да дойде от значителното изоставяне на приходите и прекомерните разхищения, като подчертава, че експертите препоръчали на кабинета да започне до прилага от 1 януари догодина пакета от данъчни и бюджетни мерки на стойност 9,65 милиарда евро, който бил предвиден в подписания от Гърция меморандум с ЕС и МВФ за отпусканата на страната финансова помощ.

В. "Катимерини" смята, че въпреки похвалите от страна на инспекторите, се задават съкращения и уволнения в държавните предприятия и железниците заради исканите от ЕС и МВФ преструктурирания на тези сектори.

В. "Та неа" цитира финансовия министър, който категорично уверил, че няма да се продават нито мощности на Националната електрическа компания ДЕИ, за което настоявали експертите, нито пък щяла до има съкращения на държавни служители и че нямало да бъдат махани даваните 13-та и 14-та заплата в частния сектор.

"Нова инжекция за банките в размер на 25 милиарда евро", под тези и други заглавия изданията информират за обявения от финансовия министър нов пакет от мерки за подпомагане на банковата система в страната с цел повишаване на нейната ликвидност и за сливания на банки.