Да не губим вложените пари в АЕЦ „Белене, иска Трайков
Да не губим вложените пари в АЕЦ „Белене, иска Трайков / Sofia Photo Agency
Да не губим вложените пари в АЕЦ „Белене", иска Трайков
26503
Да не губим вложените пари в АЕЦ „Белене", иска Трайков
  • Да не губим вложените пари в АЕЦ „Белене", иска Трайков

Целта е да не загубим вложените пари в АЕЦ „Белене", но да не влагаме повече пари - това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в предаването "Седмицата" по Дарик.

"Въпросът е дали да се откажем от похарчени 1 млрд. евро и при съответните евентуални неустойки да платим още и да започнем на чисто, или да не плащаме, но и да не загубим вече вложените пари", отбеляза министрът. По думите му трябва да се намери междинно финансиране, след което да дойде консултант за преглед на проекта, за нов анализ, да бъдат "препакетирани нещата и проведени разговори със стратегически инвеститор". По думите на Трайков България не може да бъде енергийно независима, но може да се търси диверсификация на източниците.

За съжаление АЕЦБелене" ни поставя в определена зависимост, но американците не искат да вложат пари в централата при това руско оборудване. Европейски компании обаче не изключват възможност да влязат. По думите на министъра с 1 млрд. евро руснаците ще придобият 49% от централата. После ще трябват още пари - тогава тази проектна компания може да вземе заем, за да продължи строителството. Трайков обаче категорично изключи участието на държавата - всичко компанията трябва да направи на свой риск.

Министърът заяви, че не може да става и дума, че няма да се продължава животът на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" и това няма връзка със строителството на „Белене".

Страната ни е невинна по случая с ТЕЦМарица Изток", но може да загуби 36 млн. евро, каза Трайков. Без сероочистващите инсталации ще спрат блоковете и централата трябва да си ги плати.

Общината не иска Топлофикация „София" заради дълга й, но ако няма развитие, държавата ще търси на кого да я продаде, каза Трайков.

За „Булгартабак" преди 20 години новината на деня беше, че ще се продава и фирми са били готови да купят дружеството на цена от 1 млрд. евро нагоре, отбеляза министърът. До края на годината трябва да има финансово приключване на процедурата, а консултант е най-добрата компания, заяви той. По думите на Трайков „Булгартабак" няма как да участва в контрабанда на цигари, но фирми, които купуват от „Булгартабак" могат да участват в такава.

Цялото интервю може да прочетете ТУК