АЕЦ Белене поставяла България в енергийна зависимост от Русия
АЕЦ Белене поставяла България в енергийна зависимост от Русия / снимка: Sofia Photo Agency
АЕЦ „Белене" поставяла България в енергийна зависимост от Русия
26511
АЕЦ „Белене" поставяла България в енергийна зависимост от Русия
  • АЕЦ „Белене" поставяла България в енергийна зависимост от Русия

Министърът на икономиката Трайчо Трайков каза, че АЕЦ „Белене" поставя България в енергийна зависимост от Русия. В „Седмицата" на Дарик Трайков уточни, че целта сега е страната ни да търси диверсификация на източниците в енергетиката. По отношение на АЕЦ "Белене" правителството иска да не загубим вложените пари в АЕЦ „Белене", но и да не влагаме повече. Министър Трайков каза още, че се прави всичко възможно, за да се продължи животът на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй".

Вие искате ли да се построи "Белене", или не искате?

Г-н Вълчев, от самото начало аз казах, ще видим какво имаме налице и какви са възможностите ни оттук нататък. Представете си, че вие имате в семейния си бюджет някакъв... похарчили сте едни пари и сега имате следните варианти - или да ги забравите и да платите още малко, или да се опитате да направите нещо с това, което сте похарчили. Ние почнахме да разгледаме възможностите. Няколко месеца говорим с руснаците, предложения, контрапредложения, така ще стане, така няма да стане.

Похарчили сме според вас 2 млрд. лв.?

Там някъде, да.

За да правим "Белене"?

Включително с историческите разходи за площадката, за намирането и т.н., които счетоводно ги няма.

Единственото, с което няма да се съглася, е терминът още малко, защото вие обяснявахте в това студио, че става дума за разход около 10 млрд., т.е. похарчил съмнедна пета от парите.

Не, не, имам предвид пари, които ще бъдат загубени.

Да, става дума, че ще загубиш 2 млрд.

Говорим за неустойките. Това са допълнителните пари, които ще загубим.

А колко ще са?

Досега са похарчени 600 млн. кеш пари, евро.

Евро, това са 1,2 млн. лв.

Плюс още няколко стотин милиона исторически разходи...

По площадката, така...

...които ги няма на хартия.

А неустойките колко...

Значи става около милиард евро и неустойките, ако са още около да кажем 800 млн. евро, ето ви 1,8 млрд.

Тоест 2 млрд. евро...

Добре, значи най-лесното е да кажем, тия 1,8 млрд., довиждане, започваме да мислим нови неща.

Да, от СДС ви казват обаче на фона на това да похарчим 10-20% става дума.

И затова през цялото време вървим в посока възможно ли е повече да не харчим, но тия пари да не ги загубим? Ето в това е същността на сегашния етап, където се намираме и каквото обсъждаме.

И е възможно, ако руснаците си я построят централата и стане, как пише "Комерсант" тая седмица - "Първа руска атомна извън Русия".

И е възможно, ако руснаците я финансират, построят я, и в същото време тя остане европейски структурирана, така че в нея да може да влезе и стратегически инвеститор.

Т.е., да не е руска?

След като консултантът си свърши работата, пуснали сме вече обявата за консултант, но това ще отнеме до финансовото приключване и влизането на новия инвеститор над година.

Този консултант какво ще консултира?

Той трябва да направи преглед на проекта, да актуализира финансово-икономическия модел, да направи нов анализ на пазара в региона в перспектива. На практика трябва да преанализира и препакетира нещата и след това да проведе, или паралелно с това да проведе разговори със стратегически инвеститори и да събуди интереса им към проекта.

А не трябва ли първо изобщо да каже отговора на основния въпрос да се прави или не? Това ще каже, а после ще търсим инвеститори. Това е последователността.

Какво значи да се прави или не? Консултантът не ви казвам да правите или да не правите. Решенията ги взима собственикът. Собственикът е България и българското правителство. Консултантът изпълнява задачата, която му се поставя, а тя е да направи анализ на финансово-техническите и икономическите показатели, да направи анализ на пазара, след това да представи това в подходящ начин за стратегическия инвеститор, да го намери и да помогне в разговорите със стратегически инвеститори.

Добре, обаче американският посланик казва тая седмица България да търси енергийна независимост и то точно, когато вие водите активните преговори, за които разказвате, с руснаците? Много коментари са в посока на това трябва ли България да вземе тия руски пари?

Да, това е наистина важен въпрос. България не може да бъде енергийно независима, освен ако не минем на въглища, ток и вятър, защото това са нашите ресурси. България обаче може да търси диверсификация в снабдяването си и това е, което правим по ред начини. Сега, има много силен аргумент за това, че с АЕЦ "Белене" България не постига диверсификация, напротив повишава се зависимостта от Русия. Това е факт...

Т.е. вие сте съгласен...

...по който трябва да се дебатира и да се решава. Говорил съм много пъти с г-н Уорлик и направо му казах - купете "Белене" и тогава няма да имаме повишаване на зависимостта от Русия и ще имаме диверсификация.

Той какво каза? А защо американци не искат да купят "Белене"?

Е, очевидно е, че американски компании няма да инвестират в централа с руска технология.

А ние няма начин да сменяме технологията, никакъв начин?

Освен, ако не кажем довиждане на похарчените пари, не започнем цялото нещо отново...

Е, не защото тая площадка, примерно, тия 800 млн. лева, за които говорите, исторически разходи, те няма да им се каже на тях довиждане, но ще кажем на другите разходи около...

Ще остане площадката. Площадката ще трябва да се прави наново, т.е. това ще са допълнителни разходи, които ще компенсират стойността на площадката. Горе-долу това са, това са сумите...

Каква е логиката германци или французи да купят руската технология, при положение, че те си развиват също техни технологии, щото и президентът изрази една надежда миналата седмица, точно по това време излъчихме разговор с него, че можело да върнем германците в проекта, но тая логика за американците що да не важи и за германците?

Европейските компании не изключват такава възможност. Не само това, а вие виждате, че RWE бяха склонни да влязат в процеса, ако, разбира се, българското правителство беше платило своята част от 5 млрд. евро, което нямаше как да стане, и затова те излязоха. RWE излязоха заради финансовата страна на въпроса, а не заради руската технология.

Струва ми се не обяснихте добре как точно си представяте като финансов модел руснаците да дадат парите, но да не стане тяхна централа?

Искам да кажа още веднъж - до момента ние не сме поели ангажименти. Търсим начин централата да стане по начина, по който ние искаме.

Всички заглавия, че България приема руски заем, не са били верни. Това беше точно преди седмица, мисля, че миналата събота. Не е вярно, че България...

Ако някой е твърдял, че България е приела нещо, значи е казал неистина.

Не е разбрал.

Защото България не е приела нищо. Напротив, България взима... Това е един процес на разговори и сега разбрах, че са се разпространявали някакви материали, които отразяват някакъв етап на мислене. ОК, това въпреки че не е коректно, хората, които са се сдобили с тия материали, да ги разпространяват, но те биха могли да изглеждат и във всякаква вариация, ако вземете това, което през последните шест месеца...

Тоест вие подозирате, че ще има някаква атака и персонално срещу вас, че нещо се договаряте с руснаците, като вадят някакви проекти, които са били просто обсъждани?

Не, за това не ви разбрах какво имате предвид.

В смисъл вие казвате, че се разпространяват някакви проекти. Аз това го превеждам, че очаквате с такива проекти да бъдете атакуван, че сте се договорили.

Не, това беше препратка към това, което казахте, че било казано, че България се е договорила.

Те всички вестници така написаха и мен ми беше странно, защото чисто институционално няма как да се договори.

България се е договорила, когато нещо сме подписали. Когато нещо сме обсъждали, когато сме разменяли идеи, това не означава, че сме се разбрали за това. Сега, има и предложения, в което се вижда как пише България - 20, а Русия - 80, също го има на хартия, също са ни го давали. Ако някой се докопа до него и каже - а, голямата сензация, и напише във вестника "България продаде 80 процента от централата на руснаците", пак ли ще ме питате България направи ли руска централа 80%?

Добре. Как си представяте обаче някой да даде парите и да няма контрола? Какъв е финансовият модел, по който може да стане това?

Финансовият модел е влизане на руснаците в проектната компания, увеличаване на капитала и след това дългово финансиране.

Дайте да го преведем по-просто. Значи, руснаците ще придобият контролния пакет чрез увеличение на капитала върху фирмата, която ще строи "Белене", така ли...

Аз мога да ви разкажа подробно, обаче това е малко слагане на каруцата пред коня. Какво искаме да уточним сега, в момента? Искаме да кажем има ли вече руска централа? Няма руска централа. Има ли нещо, което противоречи на първоначалните ни идеи, че няма да има държавна гаранция, ще има стратегически инвеститор?

Т.е. няма никакво противоречие между вас и Симеон Дянков...

Няма нищо, което да противоречи. Няма противоречие...

...значи пари от бюджета няма...

...не между мен и Симеон Дянков, а няма противоречие между мен и мен, защото това аз съм го казал също.

Първото ви участие като министър в това студио, вие развихте разбиваща теза за нерентабилността на такава централа, тогава, от тогавашния анализ, който бяхте направил?

Оценката... Аз тогава се изказах в качеството си на потенциален инвеститор в централата, нали така беше, спомняте ли си? Спомняте ли си за какво говорехме тогава?

Дали да инвестирате в нея или да не инвестирате и вие казахте, че няма да инвестирате.

Говорехме за това дали България да инвестира 5 млрд. евро за 51% от централата. Това беше разговорът през юли и август, и септември. И аз казах - аз като представител на държавата, инвеститор, който трябва да вложи 5 млрд....

Няма да го направи.

...няма да го направя по следните причини - първо, защото това е проект с риск в него, който аз не смятам, че държавата може да поеме. И, второ, защото държавата дори и да смята, че това е сравнително добра възможност, ги няма просто тия пари. И тогава казахме - добре, сега ще търсим хора, инвеститори, които имат парите и искат да ги вложат.

Известно различие обаче...

При това положение вече и парите, които вече сме дали, ще си свършат работата, защото ще ни купят част от бъдещата централа за нас. Ето това е същността на нещата и оттогава ние се бъхтаме като роби, за да намерим начин тия пари да не изгорят, а в същото време, ако може казвам, ако може, централата да се довърши.

Трябва обаче да го обясните това с дълговото финансиране, за да стане по-разбираемо. Значи, руснаците придобиват временен контрол върху компанията, която строи "Белене", и после как България им връща тия пари, кой им ги връща, ще ги връща ли, какво ще стане точно, за да не може да излиза щастливият руски вестник "Комерсант" - имаме си руска централа на Балканите?

Честно ви казвам, не мога да разбера тая обсесия на българите да четат руски вестници и после да ми ги цитират. Ами, хайде, като сме толкова хитри, да пишем - не става - в българските вестници, ама по същия начин, по който руските вестници защитават интересите на руските компании.

Хайде, кажете как да го напишем? Кой е всъщност големият интерес на България? Какво да отговорим на руските вестници?

Ами, напишете България стана...придоби дял в атомна централа без пари. Защо не го напишете това? И ще е също толкова вярно, колкото е и това, дето руснаците са си го изтълкували и са си го написали.

И сега разковничето е какъв дял, нали? За това е всъщност дебатът, който водите?

Да. Но, значи, да се опитам още един път да ви обясня как би представлявала схемата и пак казвам, това е нещо, което ние си представяме...

И възможна е да... Руснаците си представят, това, което България иска, това кажете...

Е, не което руснаците са приели и не това, което сме договорили, пък ще договорим, нали, и затова е хубаво, че го има целият този дебат и ако имаше малко повече конструктивизъм, щеше да е по-добре. Значи, има пари, които вече са вложени. Трябва да се направи оценка на всичко, което вече е похарчено. Това е шанс номер едно, всичко което вече е излязло от джоба на България, да бъде оценено и признато.

То е 20% от това, което би свършвало... би струвало най-накрая.

Да кажем, 1 милиард евро, може и да е повече, но да кажем 1 милиард.

Т.е. 10%, ако е 10 млрд. цялото строителство.

Към този един милиард може да се добави, ако приемем, че финансирането е само със собствен капитал, може да се добави още 1 милиард, стават... за продължаване на работите. С още единия милиард, тоя, който го дава, в случая, да кажем, руснаците, придобиват 49% от централата... нали, вече сме стигнали донякъде, напреднали сме още със строителството. След това трябват още пари за продължаване. Тогава тази вече компания, защото това не е... това вече не е НЕК, не е "Атомстройекспорт", това е проектна компания "Белене". Тази компания вече може да вземе заем, за да продължи строителството, разбирате ли. Тук не се увеличава делът на руснаците или на българите. Компанията взима заем и тя може да вземе примерно още 2 млрд. заем, който...

Държавата няма да го гарантира...

Не държавата, компанията. Компанията, в която собственици са 51% България, 49 - руснаците.

Точно така. И вече започва да се усвояват парите от дълговото финансиране, заема...

Това финансиране, може ли да се вземе такъв... наистина без държавни гаранции такъв заем? Защото това е един от дебатите, който течеше, че големите банки, като видят такова нещо, като направят анализа, който вие правихте, за рентабилността на такава централа, и почват да усукват, да увъртат и да викат - ако държавата гарантира, добре. Ама иначе... Или не е така?

Така е, така е. Вие виждате, че в Щатите тия дни се започва строеж на нова ядрена централа, два реактора за 9 млрд. долара, които са с държавна гаранция. Дори не Щатите, федерална гаранция.

И тук сега започва пак проблемът. Веднага почват да я атакуват и казват, Трайков е готов на държавна гаранция, а вие не сте го казал. Всъщност трябва да се направи преценка, готов ли сте наистина?

Ама аз ви казах току-що, че няма такъв вариант. Значи дружеството взима заем пак от руснаците.

А ако не му дадат?

Защото те отсега са съгласни да дадат.

Е, как няма да дадат, нали това е предложението.

А, пак от руснаците.

Точно така.

Пак от руснаците.

Ако дотогава не е намерен стратегически инвеститор. Цялото това нещо, докато се случва, във всеки момент и когато...

И руснаците без държавна гаранция ще го дадат?

Точно така, и това те го повториха миналия петък.

Така, и как това дружество ще върне парите? Имаше спекулации, че чрез гарантирано изкупуване на ток от държавата. Вие го отрекохте.

Това е крайният вариант, парите трябва да се върнат при влизането на стратегически инвеститор.

А ако не влезне, и вие казахте нещо за луната.

Ако не влезе, с печалбата от дейността на дружеството то трябва да си връща дълговете.

И ако няма? Ако пак вашите сметки, които правихте тук преди повече от половин година, са верни, че не е много сигурно колко ще печели на енергийния пазар наистина една такава централа, каква ще е възвращаемостта, тогава какво правим? Как на руснаците ще се върнат парите?

Това е техен риск.

Няма да се връщат и централата си остава 49 на 51 в полза на България.

Така че сега вие... ние седим тук с вас и водим преговори. Това е същността на преговорите. И ако стане решението - стане, ако не стане - не стане. Някой ще е щастлив, някой ще е нещастен.

Т.е. всичко, което вие правите, го правите не заради някаква симпатия, примерно към Русия или към проекта, а защото искате да спасите двата милиарда лева, които България е дала?

Е, аз имам симпатия към всички, защо сега трябва да имам антипатия. И руснаците са ми симпатични, и американците, европейците, българите от София, от околните села.

По-скоро го правите, за да спасите двата милиарда или защото вярвате в...

Това не е ли очевидно.

Ами аз така ви разбрах от разговора дотук...

Правилно сте ме разбрали.

...а не защото много ви харесва Белене.

Ако аз трябваше да взимам решенията в началото, когато наистина решенията трябва да се взимат правилно и в началото, никога нямаше да се стигне дотук, нито ако това правителство беше на власт. За съжаление предишното правителство ни е вкарало в една безумна дупка по отношение на Белене и ние имаме това, което имаме. Сега, не можем да върнем историята, човек никога не може да вземе времето обратно.

А натискат ли ви руснаците, ако не само с това, със засилено руско присъствие, което предизвиква реакцията на американския посланик? Със... как примерно тълкувате готовността изведнъж да се съгласят на пряко доставяне на газ - нещо, което толкова министри и премиери не можаха да постигнат през годините? Дали това не е подаване на морков с цел да кандиса България за Белене или няма обвързване от тяхна страна?

Какво е животът? Животът е постоянно взаимодействие и комуникация с цел постигане на някакъв резултат. Сега, аз оставям на вас вие да дефинирате какво значи натиск. Ако някой комуникира активно интересите си и е склонен да ги подкрепи и със захарче, и със заплаха, че ще ви се разсърди, това вие как го наричате? О'кей, да кажем, че е натиск. Ами тогава натиск ни оказват абсолютно всички, които имат възможност да го правят - и руснаците, и гърците, и турците, и румънците. Ние оказваме натиск там, където имаме. За съжаление нашите възможности не са чак толкова големи.

Аз ви разбрах, че вие казвате, ако българските управляващи заедно с опозицията, българският народ, в най-широкия смисъл на тая дума, ни даде мандат да забравят двата милиарда, които са похарчени, защото има други, по-големи цели, стратегически разбирания в каква посока гледа, а именно на запад, аз не виждам смисъл, друг смисъл в Белене.

Сега, пак, пак опростявате нещата. Един голям инвестиционен проект на територията на България винаги има своята положителна част и това от самото начало никой не го е отричал. И работните места, и участието на български компании, това са все хубави неща. От друга страна, ако трябваше наново да се решава трябва ли България непременно да има нова централа точно там, няма чак толкова убедителни причини това да стане, или че това е необходимо. Така че, грешно е да се правят някакви изказвания, които ги правим днес, през 2010 г., ама се правим, че ги казваме през 2000.

А вариантът, за който говорят от СДС активно, удължаване на живота на пети и шести блок? Те даже ви питаха дали се прави нещо и доколкото разбирам от ваше изявление през седмицата, сте предприел процедурите, които изисква законът за удължаване на живота.

Това въобще, това въобще не подлежи на дискусия, това е ясно, че се прави. Това не е нито алтернатива, нито антитеза.

То не замества Белене такова решение - удължаването на живота на блоковете.

Значи удължаването на блоковете... на ресурса, на всяка цена трябва да се направи, тук няма спор.

Всъщност годините, в които изтичат, са 2017-а и 2019-а.

Точно така.

Ние искаме с колко да бъде удължено?

Десет години.

2027-а - 2029-а, ... съответно за пети и шести блок. А защо се отказахте от, ако пак вярно съм разбрал, от приватизация на газовия оператор "Булгартрансгаз"? Да не го купят руснаците ли?

Да. Ами защото беше преценено, че на този етап предпочитаме да запазим пълен държавен контрол върху компанията.

Има ли вариант "Южен поток" да мине през Румъния, ако България продължава да не заема категорична позиция?

Позицията на България е категорична, а иначе варианти винаги има.

Ние искаме "Южен поток". А руснаците използват ли го това в, как беше, нещата от живота, за които разказахте? Да казват... момчета, ако не направим Белене, ще се разберем с румънците за газопровода.

Вие, ако бяхте руснак, щяхте ли да го използвате?

Ами сигурно така щях да кажа. Г-н Трайков, ако мислите, че ще печелите от газопровода, дайте сега и ние спечелим от Белене и да се разберем. Т.е. потвърждавате, че...

Не, нищо не потвърждавам. Вижте, не искам нещата да се опростяват, да се слагат в кутийки и категорично да се казват. Всичко е свързано едно с друго, но някои неща са свързани повече. Така че в крайна сметка всеки като голям човек взима решения и носи отговорност за тях. България като сериозна държава-членка на Европейския съюз взима решения и носи отговорност за тях, това е истината. Понякога взимаме добри решения, друг път лоши. В последните 20 години сме взели много лоши решения и сега си носим последствията.

А Бургас - Александруполис защо последно чисто тактически България реши, че ще се управлява от финансовото министерство?

Защото регионалното развитие не го искаше.

А защо не дойде при вас? Нямаше ли някаква логика като все пак енергиен проект, или България не гледа на него, понеже Бойко Борисов няколко пъти е казал, че това не е енергиен проект за България. Това е една тръба минава, от която България...

Ами за България преди всичко е инфраструктурен проект, прав сте.

Но вие не сте и настоявал вие да се занимавате.

Не съм настоявал.

Ще прави ли България второ газово хранилище? Какво знаете за тази идея от разговорите на президента Първанов в Белгия с ръководството на "Солвей"?

Това е възможност, която и аз съм казвал пред вас, за допълнителни каверни в... има такава възможност наистина. То би било трето, а не второ, защото ако приемем, че второто е Галата, това вече би било трето.

Друга голяма тема, където се сблъскват световните сили, ще се окаже ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Това, което аз разбирам от спора от тази седмица, от проверките на ОЛАФ, Европейската банка за възстановяване и развитие, че България се оказва жертва на спор за открадната технология между един китайско-италиански консорциум и един доминиран от Франция консорциум, или...

Да, така. Това, това е била първата претенция на "Алстом"...

Това са... основно френска компания, макар че пак някакви италианци...


Да, която е била отхвърлена между другото. И тогава те са атакували по друг, по друга линия, това, че китайско-италианският консорциум не е съвсем коректно описал опита си от подобни проекти в процедурата на кандидатстване. И това е сега причината, поради която всичко виси на косъм.

Тоест това са фактите, за които има едно неясно съобщение от вчера от "Марица-Изток", че ОЛАФ е приключила с доклад, в който няма отразени становища за констатирани нарушения, но се изразяват мнения, изводи или препоръки, не се изразяват мнения, изводи или препоръки, единствено са посочени документално обосновани факти. Това ли са фактите, които вие казвате, за неточно. . .

Не, вижте, разследването на ОЛАФ още не е приключило. Но самото проточване е проблем за нас, защото поставя под съмнение сроковете, поставя под съмнение финансирането от ИСПА, както и кофинансирането от EBRD.

Какво ще бъде поведението на България в тази ситуация, в която страната изглежда невинна?

Страната е абсолютно невинна в случая.

Но ще загуби 36 милиона евро безвъзмездна помощ.

Но може да загуби 36 млн. евро. Факт!

Вие какво, какво предприемате, въобще може ли нещо...

Ние предприемаме още от есента, аз говорих на всички нива с EBRD. Те признават, тъй като цялата процедура там е извършена по правилата на EBRD, разбирате ли? Там дори българската страна не се явява страна в случая. Там имаме EBRD, кандидатите и...

Дружество...

...Европейския съюз. Дружеството е само там бенефициент на цялото нещо.

Тоест един вид банката е избирала, така да се каже...

Точно така.

...избрала китайците.

Банката ги е избрала. И банката два пъти ни е изплащала... т.е. че нямат проблеми с процедурата и че всичко е наред.

Тогава как може да се...

Ами ето така. Защото некласираният кандидат обжалва първо на едно основание, после на второ основание. ОЛАФ казва, че разследваме, защото може би има нещо, EBRD казват - а, щом ОЛАФ разследва, може би има нещо, и ние ще разследваме. А и ние разследваме - пак има нещо. Чао, господа, оправяйте се.

Тоест България може да се наложи да си плати сама тия 36 млн., които са нужни за някакви екологични инсталации, сероочистващи инсталации.

Абсолютно реална опасност. България, по-точно централата, трябва на всяка цена да си ги плати, защото без сероочистващите инсталации ще трябва да спрат блоковете.

И как разговорът дотук, като се почне от "Белене" и се стигне до "Марица-Изток", се вписва в дебата за цената на тока, който започва отново да се води във връзка с ценообразуването в средата на годината?

Е, как се вписва. Всичко е мозайка от една картина.

Тоест при неблагоприятни развития и на двата проекта ли ще плащат българите повече, или ако "Белене" стане, ще се плаща повече, за да го построим?

Не, за "Белене" няма да се плаща повече, ако го построим, защото ние парите вече сме ги дали.

Няма да се отрази в цената, която вадят българите.

Нещо повече. Ако трябва да плащаме неустойки, ще се отрази с по-голяма вероятност дори. Защото това ще са допълнителни пари, които трябва да платим. Разбирате ли парадокса на ситуацията? Ако продължим да правим "Белене" по начина, по който искаме, няма да плащаме повече пари. Ако решим да сме начисто и спрем да правим "Белене", ще платим още пари. Тоест обратното на нормалната логика. И сега в това нещо ние идваме и в гювеча изсипваме всички други съображения и почваме да бъркаме с голямата лопата. И се носи една пара, навсякъде миризми, размисли.

Някакви срокове април се появяват, в които България трябва да вземе решения. Те откъде произтичат, от наличните споразумения?

От това, че до края на март изтича срокът на последното продължение на споразумението. След март вече от 1 април нямаме нищо, което ни поставя в договорни отношения с "Атомстройекспорт".

Но това не би имало връзка никаква с цената на тока, който ще се обсъжда юли, нали, специално "Белене".

Не, не, абсолютно никаква.

А какво е реалистичното увеличение според вас на цената на тока?

Е, не знам, в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще си направят сметките. Традиционно всеки по веригата иска повишение и традиционна комисията трябва да е полицаят, който гледа дали са обосновани исканията.

Този път обаче EVN иска много по-малко, сравнено с другите дружества, нали, те искат между 2-3%, другите дружества стигат до 10.

Не съм запознат с конкретни цифри.

Тоест изобщо не следите. Това чакате комисията да реши какви ще бъдат цените. То така си е и по закон.

Комисията това го прави. Сега, това, което аз смятам, че държавата може да направи отделно от комисията, защото комисията наблюдава всички участници по веригата. Някои от тези участници са в държавни ръце. Така че аз съм поискал от НЕК възможности за оптимизация, от мините.

От производителите, АЕЦ и...

В ТЕЦ "Марица-Изток 2", например, от последните месеци се постигат много добри резултати. Там цената на тока всъщност спадна. Не знам това дали го забелязаха достатъчно хора, но там цената намаля в резултат на дейностите по оптимизация на разходите. И това е пример как нещата могат да се случат. Същото може да стане и в мини "Марица-Изток 2". Там разходите са изключително големи, т.е. мини "Марица-Изток". Разходите могат да се оптимизират, но това е свързано със съкращаването на хора. Сега, когато... ако дружеството предприеме програма за оптимизация и се отиде към съкращаване на персонал, тогава целият дневен ред ще се измести тотално. Ще има протести. Тогава ще ме питате защо намалявате хора в кризата. Че въглищата ще са по-евтини в тоя момент няма да е важно.

На мажоритарните собственици или на борсата ще предложите остатъчните 33 процента от трите електроразпределителни дружества, в които участва държавата?

Не, това въобще не е мислено още. Но има и други миноритарни участия на държавата в енергетиката. Например в "Марица-Изток 3".

Но нямате още идея, не сте... за себе си не сте определил кой е по-добрият модел? Борсата в кризата, когато цените са ниски?

Според мен и всички варианти са възможни.

А кога ще има решение?

Не мога да ви кажа кога ще има решение, когато има достатъчно материал за взимането на решение.

С "Топлофикация" - София докъде стигнаха нещата?

Към момента общината не иска "Топлофикация" - София заради дълга й към Български енергиен холдинг. И ние търсихме вариант за капитализация на това вземане на холдинга в "Топлофикация", така, че тя да може в чиста булчинска рокля да мине към общината, обаче за съжаление това според Министерството на финансите би се изтълкувало като държавна помощ. Така че в момента там "Топлофикация" си е държавна.

И се очертава и другия сезон да си е държавна, от това, което казвате.

Ако в най-скоро време не се намери решение с общината, тогава преставаме вече да се занимаваме с тази тема и започваме да действаме от гледна точка на това, че държавата е собственик.

И държавата ще търси да я продава по-скоро.

Да.

Впрочем друга актуална приватизация, която се пада на вас да завършите, то е интересно дали вярвате, че ще завършите, е "Булгартабак".

Абсолютно вярвам.

Но много по-евтино ще се продаде, нали, от годините, когато за първи път се водеха тия преговори?

Говорих с представители на големи западни компании, които от много години следят процеса, и те казват - когато преди 20 години дойдох в България, новината на деня беше, че "Булгартабак" ще се продава. И като тогава се е говорило за суми от милиард евро, т.е. долара тогава, нагоре. И не само се е говорело, а големите компании са били готови да ги извадят и да ги дадат.

Добре, а тия сега подозрения от края на миналата седмица, че и "Булгартабак" е в кюпа с незаконен внос на уж изнесени цигари, това не се ли отразява на цената и на тия, ето ще купуват?

Всичко се отразява. Когато ти си инвеститор и гледаш какво купуваш, формираш мнението си въз основа на цялата информация по темата.

Но "Булгартабак" последно не е участвал в контрабанда на цигари.

"Булгартабак" няма как да участва в контрабанда на цигари. Фирми, които купуват от "Булгартабак", биха могли да участват в контрабанда. Но това е работа...

Но те може да купуват от "Филип Морис" и пак да участват.

Това е работа на митниците и на МВР.

А "Класа" под главата си тази седмица, "Агенцията за приватизация избра най-скъпия консултант за "Булгартабак". Това как го интерпретирате?

Агенцията за приватизация е взела решението си въз основа на комплексните критерии, които са били в заданието, и със сигурност беше избран най-качественият консултант.

Впрочем за името му няма никакво съмнение, "Ситигруп" е...

Не само за името. Името е едно, а опитът, той обикновено върви с името, но в случая "Ситигруп" е възможно най-опитният, най-опитната институция по отношение на транзакции в тютюневия бранш.

Сроковете какви са? Кога би трябвало да стане частен "Булгартабак"?

До края на годината трябва да имаме финансово приключване.

"Кремиковци", последно Министерство на финансите не се съгласи на разсрочване на публичните вземания, или още не е взело решение?

Не, не, не се съгласи.

Тоест там несъстоятелността е единственият...

Това е логичното развитие на нещата.

Е ликвидация. Впрочем вие имате ли коментар за Дамбовците, "Кремиковци", занимавахте ли се да разберете какво точно е ставало там и как се вмества в големите операции, които води полицията, "Октопод"?

Съвсем периферно, доколкото имахме предложения от тяхната фирма да вземат един вид под наем компанията, но това нямаше как да стане.

Говорим, че Дамбовците са предлагали да наемат активите на концерна.

Тяхната фирма, да.

А ще правите ли някакви разследвания от гледна точка на министерството в "Кремиковци", които да вървят паралелно с октопода и...

Там нещата са криминални и са работа на МВР. Това отдавна не е държавно дружество.

Тридесети януари тази година в "Труд", "Отпушваме усвояването на европари". Как изглежда във вашето министерство вашата програма, оперативната програма "Конкурентоспособност", състоянието с европейските пари?

Тази програма ще стане от най-изостаналата в най-напредналата в течение на тази година. Проблемите бяха изключително сериозни. В много отношения все още са, от гледна точка на това доколко програмата е приятелски настроена към бенефициентите. Процедурите са тромави. Нещата се случват бавно. Това е може би най-голямото ни предизвикателство. Иначе по отношение на процедурите, след като миналата година бяха открити само две, тази ще бъдат открити 15, на обща стойност 465 млн. евро.

Половин милиард при положение, че усвоемостта гонеше, беше около милион или грешно съм запомнил?

Вие говорите за... може би по отношение на контрактуваните и изплатени средства. Те есента бяха 100 000 евро. Представяте ли си?

Сега колко са?

След средата вече на програмния период, две години по-късно, 100 000 евро платени, сега вече гонят 10 млн., което пак е нищо, нали, но виждате...

Ама то на фона на колко милиарда е цялата...

1,3 млрд.

То и 10 млн. пак са...

Това са платените пари.

А крайната ви цел за тази година е колко?

Крайната цел по всички отворени процедури максимално много, хайде да не казвам сто процента, да минат парите. Те няма да бъдат платени, нали, но да...

А за колко пари са обявени процедури?

За 465 млн.

Да, казахте го, да, една трета.

А пък в следствие на програмата, положителната оценка за съответствие, вече реално могат да бъдат, влязоха по сметките, 430 млн. лева. Това са пари, които ще бъдат реално раздадени.

Добре, в тези темпове пак излиза, че като свърши оперативната програма 2013 г., България няма начин да е усвоила 100% 3 млн. лева, 3 млрд. лева. Или мислите, че е възможно?

За кои 3 млрд. лева говорите?

Нали говорихте за 1,5 милиарда, че...

1,3 млрд. е само нашата програма, да. Иначе са...

Да, оперативната, да, говорим за вашата програма. Реалистично ли е всичките да ги вземе България до края на периода на...

Искаме да са възможно най-много.

А трябва ли да се промени организацията на управлението на еврофондовете, каквото предложение лансира Иван Костов тази седмица, с една централна структура, директно подчинена на Министерския съвет?

В момента също има координатор.

Да, Юлияна Николова. Но не смятате, че нещо трябва да се променя?

Да. Положителните резултати вече се виждат.

Най-често тези, които се противопоставят на онази част от ресора ви, енергетиката, използват, става дума за развитие на различни енергийни проекти, използват да противопоставят друга част пак от вашия ресор - туризмът. Само, че това сега става на фона на 700 обяви за продажби на хотели, според пресата, 43 само в планинските курорти, ги е изброил вестник "Пари". Девет са ипотекирани и излизат през март, за близо 4 млн. лева. Най-скъпият бил в Разлог. На този фон представлява ли наистина добра икономическа алтернатива туризмът на България?

Той не е алтернатива, той е част от икономиката на България, важна част и ще продължи да бъде така. И за щастие се развива добре.

Какви са резултатите от зимата до момента, това, което знаете?

За януари месец имаме повишение с над 14% на туристите.

Как се връзва това обаче със статистики като тази на Евростат, цитиран от няколко вестника тази седмица, че 2009 г. спадът на хотелските нощувки в България е тройно по-голям от средния спад за целия ЕС. Значи, от една страна, ние отчитаме някакви ръстове на бройки на туристи, но в глобална сметка колко преспиват в хотелите, според Евростат ние сме три пъти по-зле от средното за съюза.

Не знам за цифрата, която цитирате. Информацията, която имам, е, че през 2009 г. всъщност туризмът запазва приходите си, а пак също знаем, че и туристите не намаляха, в сравнение с 2008 г. А ето, виждате, за януари 2010 г. вече, сравнени с януари 2009 г. имаме повишение. Имаме малко намаление от Великобритания, което е и най-големият пазар, но това е около 1,5% намалението, а в същото време имаме много големи увеличения от съседните страни - Сърбия, Македония, Румъния и Гърция. Всъщност от Гърция имаме петнадесетина процента увеличение през януари, които щяха да са много повече, ако не беше блокадата. Така, по информация на хотелиери от Банско през декември 2009 г. е имало почти два пъти повече гръцки туристи, отколкото същия месец миналата година.

Но падат след това през януари, заради блокадата?

Да, и през януари вече увеличението, както ви казах, е много по-малко.

А впрочем сметката какво показа последно, какво е загубила българската икономика от гръцката гранична блокада?

Сметките се правят по различни начини, от горе надолу, от долу нагоре. Това, което имаме, подкрепено с документи, вече както, така, работихме с фирмите, 15 милиона лева.

Лева?

Да.

И начинът по който...

Това са изцяло документирани и доказуеми загуби.

Там остава вариантът да се водят дела в гръцки съдилища от всяка компания или България ще тръгне на опит за процедура в...

В работодателските индустриални организации...

... евросъда.

... имаха много добри идеи, които обсъдихме. Фирмите, които са заинтересовани от водене на такива съдилища, да го правят заедно. Но това е едната страна. Другата страна е отношението на България като държава и на комисията като комисия.

Ще сезира ли официално България Европейската комисия с искане...

Ние това го направихме...

...с искане да се стигне до евросъд?

Ние това го направихме още януари месец.

Тоест, ние чакаме...

Тоест, в началото на февруари.

... нещо подобно на това, което между Франция и Испания се е случило, как се наричаше, ягодова ли беше война, малинова ли, за решение, с което съдът да осъди Франция...

То не е подобно, защото тогава това, което се е случило, всъщност е било преди приемането на тази директива. И в резултат на тази история, с ягодите, е приета директивата. И на тази директива вече ние сега се позоваваме.

Тоест България има шансове комисията да сезира съда и да получи компенсации от гръцката държава, че не е предприела мерки да разчисти блокадите?

В процедурата ударението не е върху компенсациите. Това е процедура, която комисията би водила срещу неизправната страна, Гърция в случая. И това ще е прецедент, защото досега такова нещо не се е случвало.

Да, то всъщност процедурата не завършва с компенсация за държавата, а с глоба, която влиза в бюджета на еврокомисията.

Да, но ние искаме абсолютно да намалим шансовете това да се случи и в бъдеще. Защото това се случва вече два пъти и когато ни питат хората какво правите, за да не стане и трети път, ето това е, което правим.

Впрочем, за да завършим темата за туризма, какво е вашето обяснение, при цифрите, в които говорите за ръст, за запазване на броя на туристите, на масовите разпродажби на хотели?

То е свързано с бума и баста на строителната индустрия. Знаете, че в България да си хотелиер и да си строител беше горе-долу едно и също нещо. Много хора видяха, че от чешмите не тече мед и масло и че е необходима квалификация, умения и опит, и желание за дългосрочност, за да си успешен в туризма. Така си го обяснявам.

А прогнозите за лятото в туризма?

Сега това, което е характерно напоследък и особено в кризата, е, че дори... въпреки че цифрите не намаляват, то стана по-трудно да се работи, защото много по-голяма част от туристите вече изчакват последния момент, за да вземат решение къде ще почиват, въз основа на най-добрите предложения. И това затруднява колегите в бранша, защото прави по-трудно управляем процеса, съответно и по-труден за прогнозиране. Но пък в ретроспекция вече, ако се върнем в изминалата година, ще видим, че прогнозите за катастрофа не се случиха, точно поради този нов момент.

На какво трябва да разчитат в българския туризъм, къде ще хвърлят усилията за реклама, включително и на държавата, в България или в чужбина? Девет евро на нощувка в Гърция, са заглавията от седмицата, за лятото, че са предложенията.

И в България, и в чужбина. България традиционно участва на изложения. Нещо повече, от министерството в последните два месеца изключително интензивно работихме по реклама и промотиране на българския туризъм в съседни страни, и то с ударение върху СПА-туризъм, алтернативен туризъм, там, където е необходимо, например зимните си курорти рекламирахме на специални изложения и семинари в Сърбия и Македония, където паднаха визите. Така, че необходими са фокусирани и специфични мерки по отношение на различните пазари и на различните сегменти на туризма.

Въпросът е дали ще се разчита повече според вас на българите тази година?

Това зависи от самите българи. Ако в България намират подходящи и привлекателни условия, разбира се, защо не? Но това, за щастие, също вече се случва. След като българските хотелиери години наред гледаха арогантно и пренебрежително на българските туристи, накрая разбраха, че всъщност трябва да се коригират малко, и това го направиха, и виждаме, че резултатите са положителни. Всъщност приходите на българския туризъм от българските туристи се увеличават.

Преговаряхте с румънците, вие специално в частта за газовите връзки, но основната тема беше "Дунав мост" 2. Вие поне за него не отговаряте, нали, но какво е вашето обяснение за това, че този мост не може да стане толкова години?

Трябва сериозно желание, ангажимент и ефективност от всички страни. Вижте, отношенията с Румъния мисля, че вече са на светлинни години по-добри, отколкото преди петнадесетина години, или дори преди десет години. Това беше уникална ситуация на две страни, които толкова много си приличаме, а толкова малко знаем един за друг и има толкова много предразсъдъци и в двете страни. Даже моите приятели навремето, когато живеех в Букурещ, идваха на гости и казваха. . .

А, вие сте живял в Букурещ?

Да... Казваха, когато България и Румъния влязат едновременно в ЕС, ще бъдем много изненадани едни от други.

Вие защо живеехте в Букурещ?

И то реално се получи така. И ако видите дори и ръста на румънските туристи, това е уникален бум, просто румънците масово откриха България и това е най-положителното нещо, което може да се случи. И когато вече имате неколкостотин хиляди румънски туристи, които минават през Дунав мост на Русе - Гюргево, стои по съвсем различен начин искането ни там да паднат таксите, нали? Защото, ако ние ги свалим, а румънците не го направят, представете си реакцията на румънските граждани, на румънската преса. Но във всеки случай тези отношения вече са много по-добри и на политическо ниво, с всички министри имаме общо разбиране. Абсолютно съм оптимист за това, което ще се случва с Румъния.

Все пак да задоволим това любопитство, вие с Румъния какво се, защо сте живял там?

Бях с фирмата, в която работех. Работехме там...

Колко години сте бил в Букурещ?

В един сравнително дълъг период от няколко години прекарвах доста дълго време в Букурещ.

Еврокомисията прогнозира плах растеж на евроикономиката през 2010 г. Традиционният въпрос, който ще е преход към следващия дебат за какви антикризисни мерки трябва да обединят в споразумение работодатели, синдикати и политици, е как изглежда изходът от кризата през вашия поглед? Остават ли смелите очаквания, че пролетта ще си е напролет, а не наесен?

Както и последните месеци, продължаваме да сме на кантар, не вървим надолу, но пък и не вървим нагоре. Във всеки момент може да се случи оживлението. Въпросът е да се натрупат достатъчно положителни сигнали, за да може това да се случи.

Добре, трябва да свършваме. Все пак може би най-актуалната част от разговора беше за "Белене". Дали вярно ви разбраха... че целта е България да не загуби вложените пари в АЕЦ "Белене", но да не влага и повече.

Алилуя.

Това искате да кажете на българите...

Това, естествено, значи ние за какво се борим? За един голям проект, който може да се случи с всички положителни ефекти от него, с това, че България вече е дала парите. Но и с ясното съзнание, че тук вървят рискове и съображения, за които трябва да си носим отговорност като държава и правителство.