/ БГНЕС
Строим завод за лекарства с пари по плана "Юнкер"
95900
Строим завод за лекарства с пари по плана "Юнкер"
  • Строим завод за лекарства с пари по плана "Юнкер"
Българското председателство на Съвета на ЕС започва със заем от 100 млн. евро. Те ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка по плана "Юнкер" на предприятието за селскостопански и лекарствени продукти "Биовет" на Кирил Домусчиев.
 
Това стана ясно на съвместната пресконференция на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер и българския премиер Бойко Борисов. Двамата коментираха също европейската перспектива пред Западните Балкани и мястото на България в Шенген.
 
Заемът от 100 млн. евро се отпуска, за да може предприятието да повиши производството си, както и  научноизследователската си дейност в областта на здравеопазването на животните. Сумата се гарантира от Европейския фонд за стратегически инвестиции. Очаква се като резултат от финансирането в селските райони на България да бъдат разкрити 210 работни места.
 
След общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, председателят на ЕК Жан Клод Юнкер заяви, въпросът за членството на България в Шенген може да бъде поставен и на Европейски съвет, защото има правителства, които засега блокират присъединяването ни, въпреки реалността.
 
"От самото начало на моя мандат съм се изказвал за присъединяването на България към Шенген. Според нас България изпълнява всички условия, за да се присъедини. Вчера казах, че мястото на България е в Шенген и изобщо не бих отстъпил от тази позиция", заяви Юнкер.
 
Българският премиер Бойко Борисов обясни, че на 6 и 7 януари ще ни гостува Марк Рюте - премиерът на Холандия, която заедно с Германия се противопоставят на влизането ни в  Шенген. Борисов каза, че ще заведе Рюте на границата, за му покаже как я пазим.
 
"България в момента пази най-добре европейската граница. Така че клишето "България - Румъния - Шенген" се надявам да изчезне скоро, защото действително не го заслужаваме", изтъкна Борисов.
 
Европейската комисия е доволна от факта, че българското председателство обръща внимание на Западните Балкани, отбеляза Юнкер. "Западните Балкани са свързани повече помежду си, но искаме да ги свържем и с останалата част на Европа", посочи още председателят на ЕК.