„България без цензура“ получи партийната субсидия за първото тримесечие
„България без цензура“ получи партийната субсидия за първото тримесечие / снимка: БГНЕС

Министерството на финансите е превело частта от държавната субсидия за първото тримесечие на годината на всички политическите партии, които имат право да получават държавна субсидия, съобщават от ведомството на Владислав Горанов. Сред партиите с изплатена субсидия за периода януари-март е и „България без цензура".

От министерството обясняват, че Сметната палата е уведомила с писмо министъра на финансите, че в резултат на разменена кореспонденция и срещи с политическа партия „България без цензура", институцията приема, че е налице редовно подаден годишен финансов отчет на партията за 2014 година. С това  всички законови изисквания за превеждане на държавната субсидия на посочената партия са изпълнени, се казва в съобщението.

Сметната палата проверява и ББЦ, и как Атака е събрала 1.3 млн. лв. членски внос

Вчера председателят на Сметната палата Цветан Цветков обясни, пред Нова телевизия, че одитната институция проверява и ББЦ, и как от партия Атака са събрали 1.3 млн. лв. членски внос. Цветков заяви, че "на 31 март ББЦ представила 524 дарители, а на 15-ти април - вече над 800. Цветков добави, че има срок от шест месеца за проверка и одит на ББЦ тече - приходи, разходи, дарители.

На 15 април от държавната институция съобщиха, че "България без цензура", е депозирала навреме финансовия си отчет, но към него не е приложена декларация със списък на дарителите съгласно изискванията на закона.

Според законова разпоредба годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен от декларация по образец, в която се съдържа списък на физическите лица, направили дарения, се смята за неподаден, посочват от Сметната палата. Съгласно Закона за политическите партии, на формация, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв. При непредставяне или непредставяне в срок на необходимите документи партиите губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители, обясниха тогава от Сметната палата.

Бареков: Сметната палата, Борисов и Влади Горанов да не се подиграват с ББЦ

От партията на Николай Бареков пък казаха, че формацията е подала всички изискуеми документи за годишния си финансов отчет към Сметната палата. Оттам допълниха, че ставало дума за техническото недоразумение с формата на списъка с дарители за Евроизбори 2014, който е бил подаден в PDF формат, а не в Excel и два работни дни след установяването на това недоразумение, то е е било коригирано.

Бареков дори обвини премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и Сметната палата, че имат план да унищожат „България без цензура". Той ги предупреди да не се подиграват с партията му.