БСП започва преговори за вот на недоверие, кабинетът се провалил с енергийната политика
БСП започва преговори за вот на недоверие, кабинетът се провалил с енергийната политика / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
БСП започват преговори за вот на недоверие, кабинетът се провалил с енергийната политика
51940
БСП започват преговори за вот на недоверие, кабинетът се провалил с енергийната политика
  • БСП започват преговори за вот на недоверие, кабинетът се провалил с енергийната политика

БСП ще започне консултации за вот на недоверие заради провала на кабинета в сферата на енергетиката. Социалистите за трети пореден ден обвиниха премиера Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ, че решението да се спре строежът на "АЕЦ Белене" загробва българската енергетика. В декларация, представена от парламентарната трибуна, от БСП настояват за вот на недоверие заради провал в икономическата криза и липса на ответни действия от страна на управляващите.

Според социалистите депутатите от ГЕРБ, Синята коалиция и независими народни представители носят отговорност за фаталното решение. За пореден път от левицата настояха и за организиране на референдум за съдбата на "АЕЦ Белене".

Бившият енергиен министър и депутат от БСП Петър Димитров обвини управляващите, че с решението си ще доведат до нуждата да се внася ток на непосилно висока цена. Освен това с това се засилва енергийната зависимост и се застрашава националната сигурност на страната. "България се лишава от най-големия стратегически проект, който даваше реален шанс на страната за ускорено излизане от кризата".

Димитров допълни, че страната губи огромни пари, които вече е платила и се ангажира да плати още много пари, за да дублира проекта в Козлодуй: "Дотук всеки български гражданин, заедно с децата и пенсионерите, вече е извадил от джоба си по около 550 лева, за да няма нова атомна централа".

Социалистите настояха още да бъде публикуван докладът на консултанта по проекта, както и повторно да се приеме решение за съдбата на АЕЦ "Белене". Това отново извежда на преден план въпроса за вот на недоверие по провалената енергийна политика, но не само, вотът трябва да бъде за големия провал в икономическата политика на правителството, за надигащата се нова вълна на кризата и за липса на каквато и да било реакция от страна на правителството".

От БСП предупредиха, че започват консултации с останали опозиционни партии.