БСП събра 180 000 подписа за референдум за АЕЦ „Белене”
БСП събра 180 000 подписа за референдум за АЕЦ „Белене” / Sofia Photo Agency, архив

180 000 подписа за провеждане на референдум за АЕЦ „Белене” са събрани до четвъртък, след като миналата седмица депутати и представители на БСП излязоха на улицата, за да търсят поддръжници на проекта. Това стана ясно по време на заседанието на Националния съвет на социалистите.

По думите на заместник-председателя на Изпълнителното бюро на партията това са само 25% от крайната цел, която е да се съберат между 650 и 700 000 подписа. Отличниците в агитирането по региони са Видин с 84 % от събраните подписи, Плевен с 50% и Враца с 45%.

Най-лоши резултати са показали в Сливен и Русе. Там броят на подписалите се до момента е по-малък от броя на членуващите в партийните организации  в областта.

По думите на лидера на БСП Сергей Станишев, партията има план по отношение на действия в посока промяна на провеждането на следващите избори. По думите му в партията вече е направен график за поредица от срещи с партии извън Коалиция за България, свързани с предложения по изборното законодателство. На днешното заседание бяха избрани и председателите на съветите и комисиите към социалистическата партия.