Британски град разработва собствени дигитални пари
Британски град разработва собствени дигитални пари / снимка: Guliver/Getty Images

Градският съвет в британския град Хъл сити разработва собствени виртуални пари, подобни на бит-монетите, наречени хъл-монети, пише The Telegraph.

Парите ще бъдат използвани като дарения за хора, които извършват доброволен труд. Безпрецедентната инициатива е насочена към справяне с бедността и насърчаване на местната икономика. Хора, които имат финансови затруднения ще извършват доброволна работа и ще получават хъл-монети като заплащане, пише Фокус.

С дигиталните пари те ще могат да платят наема си, местните такси или да закупят стоки и услуги, които са им необходими. В момента служителите на Градския съвет проучват дали биха могли да се сключат сделки, позволяващи използването на виртуалната валута и в някои вериги магазини.

Витуалните приходи няма да се облагат с данъци или да повлияват възможностите за социално подпомагане, тъй като на дигиталните пари все още не се гледа като на традиционна валута, посочват властите в Хъл. Според тях проблеми могат да възникнат, ако хората започнат да използват онлайн борси, за да превръщат хъл-монетите в пари в брой.

Дигиталните пари се генерират от компютър чрез извършването на сложни изчисления. След това криптографски системи проследяват кой ги притежава и дава възможност за трансфери от човек на човек. Виртуалната валута се съхранява в "портфейл" под формата на малък компютърен файл.