БПГА: Промените за ведомствените бензиностанции са недостатъчни
БПГА: Промените за ведомствените бензиностанции са недостатъчни / снимка: БГНЕС

Българската петролна и газова асоциация оценява като крайно недостатъчни и палиативни предложените от Министерство на финансите промени в наредба Н-18 за изискванията към лицата, извършващи зареждане на превозни средства, машини, съоръжения и друга техника за собствени нужди с течни горива.

Преди това от министерството предложиха промени за ведомствените бензиностанции, според които в обектите трябваше да бъдат поставени измервателни уреди за отчитане към НАП. Земеделски организации заплашиха с протести заради тези изисквания.

От Българската петролна и газова асоциация коментират, че за разлика от първоначалния вариант на проекта, който предвиждаше резервоарите за съхранение да бъдат оборудвани със средства за измерване и отчитане на количествата горива в тях, настоящият проект изисква единствено информативно подаване на данни за съдовете и съоръженията за зареждане и съхранение на горива, както и на средногодишни количества потребено гориво. Тази информация не може да осигури ефективен контрол върху доставките и движението на течните горива и в крайна сметка обезсмисля идеята за ограничаване на сивия сектор в икономиката чрез по-пълен контрол върху крайното разпространение на горива в страната, се казва в становище на обединението.

Новият вариант на проекта се явява своеобразно отстъпление под натиска на заплахите с протести от страна на някои браншови организации, смятат от асоциацията и отчитат това като притеснително.

В становището се напомня анализ на финансовото министерство, според който над една трета от потреблението на дизелово гориво се извършва на практика нелегално. Затова за асоциацията е необяснимо защо за пореден път държавата отстъпва от въвеждането на еднакви за всички правила по отношение на съхранението, доставките и движението на течни горива.

Когато става дума за законови изисквания, то всички страни, участващи в търговията и разпространението на горива у нас, са длъжни да се съобразят с тях, както направиха търговските бензиностанции във връзка с внедряването на нивомери и системи за връзка с НАП. Размерът на необходимата инвестиция за техния монтаж е пренебрежимо малък на фона на облекченията, с които протестиращите сектори се ползват - държавни помощи във вид на намалени акцизни ставки (80 милиона лева годишно), европейско субсидиране (над 1 милиард лв. годишно), липса на задължение за влагане на биокомпонент и др. В конкретния случай имаме цял „сектор в сектора", който е оставен не само извън контрол и отчетност, но и извън всякакви правила за безопасност, тъй като съхранява неизвестно количество взривоопасни и лесно запалими вещества в съдове и съоръжения, за чийто брой, вид, местоположение и техническа пригодност никой не следи, се казва още в становището.

Българската петролна и газова асоциация е убедена, че заплахите с протести не са никакво основание за третиране на определен брой участници на пазара на горива по привилегирован начин.

От асоциацията заявяват подкрепата си за намеренията на правителството да засили контрола над доставките и търговията с течни горива и да защити равнопоставеността на всички участници на пазара за горива у нас.