БНБ поиска извънредна проверка от МВФ
БНБ поиска извънредна проверка от МВФ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Извънредна проверка на държавните финанси в контекста на кризата с КТБ. Искането е отправено от БНБ към Международния валутен фонд, съобщава Нова телевизия.

Управителят на БНБ Иван Искров се обърна днес към Международния валутен фонд с искане за организиране на мисия на МВФ за България по Програмата за оценка на финансовата система.

Писмото е адресирано до г-н Хосе Виналс, ръководител на отдела за парични и капиталови пазари на МВФ.

Поканата е експертите на фонда да изтеглят редовната си есенна мисия по-рано. Последният подобен анализ на България е правен през 2008 година.

В писмото се посочва поставянето на банковата група КТБ под особен надзор от БНБ, като се подчертава, че от страна на централната банка са предприети всички необходими мерки за разрешаване на ситуацията и за ограничаване на системните рискове до посочената банкова група. В резултат банковата система остава здрава и нормалното й функциониране е възстановено.

Въпреки това, една своевременна мисия на МВФ ще спомогне за възстановяването на доверието в банковата система и запазването на финансовата стабилност, завършва писмото на управителя на БНБ.

Източник: Novanews.bg