Председателят на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев
Председателят на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев / БГНЕС
БМГК: Евроискане за по-високи прагове за емисиите СО2 застрашава родната енергетика
92637
БМГК: Евроискане за по-високи прагове за емисиите СО2 застрашава родната енергетика
  • БМГК: Евроискане за по-високи прагове за емисиите СО2 застрашава родната енергетика
Искането от страна на Европа да се завишат праговете на въглеродните емисии от промишлеността подписва смъртната присъда на българската енергетика. Около тезата се обединиха от Българската минно-геоложка камара. Изпълнителният директор на Камарата инж. Иван Андреев призова за национален консенсус за запазване на сегашните нива на емисиите, в това число и конвенционалното електропроизводство.

Служебните зам.-министри на енергетиката и икономиката – Константин Делисивков и Лъчезар Борисов признаха, че ограниченията застрашават съществуването на българските централи.

Мръсният въздух, който дишаме

Желанието на Европейския съюз да се използва по-чиста енергия естествено води до големи ограничения на въглищните централи. Според директора на Минно-геоложката камара инж. Иван Андреев това може да доведе до ликвидация на редица предприятия. От камарата настояват да се изготви национална позиция, която да бъде представена пред Европа. "Предложените по-високи прагове за емисиите въглероден диоксид са смъртна присъда за българската енергетика, а ако погледнем по-далеч, и за българската индустрия", каза Андреев.

Кога ще ги стигнем европейците?

От Камарата зоват държавата нейните представители да участват активно чрез контакти в ЕК, ЕП и по други публични начини за защита на националния интерес.  
 

дискусия за въгледобива
БГНЕС

Зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков заяви, че е необходимо намирането на баланс между екологията и развитието на промишлеността.

70% от българите не могат да поддържат дома си топъл заради бедност

Енергетиката заема централно място в европейския политически дебат, но трябва да сме наясно, че национално отговорната позиция изисква баланс между желаната от всички грижа за околната среда и конкурентното развитие на енергетиката и в частност на добива на въглища и производството на електроенергия, каза той.