Атомстройекспорт ще строи АЕЦ Белене
Атомстройекспорт ще строи АЕЦ Белене / netinfo

Руската компания Атомстройекспорт ще строи АЕЦ Белене. Това решение взе Съветът на директорите на НЕК.

Проектът за изграждане на втора атомна централа в Белене беше размразен с решение на правителството от 7 април 2005 г.

Кандидатите да построят първите два блока, всеки с мощност 1000 мегавата, бяха двама – „Шкода Алианс” и „Атомстройекспорт”. Финансов консултант на проекта е Делойт Сентрал Юръп.

Обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на първите два блока на АЕЦ „Белене” беше обявена на 10 май 2005 година.

Работата на комисията за оценка на заявленията и офертите, която продължи 17 месеца, бе подпомагана от международните екипи на Архитект-инженер на проекта - Парсънс ИендСи България и Финансовият консултант на Проекта - Делойт Сентръл Юръп Лимитед, включващи над 110 експерти от осем различни страни и допълнително привлечените 118 експерти в специално създадената Експертна съветническа група.

В групата влизат представители на министерства, търговски дружества, научни институти и неправителствени организации, държавни агенции и органи за самоуправление, се казва още в съобщението.

При анализа на представените над 62 000 страници офертна документация бяха формулирани общо 1580 писмени въпроса към кандидатите, на които своевременно бяха представени отговори и от двамата кандидати. Бяха съгласувани 1840 преговорни позиции, регистрирани на 403 страници протоколи от преговорите, като докладът на комисията за оценка в съответствие с разпоредбите наЗОП е девет тома, общо над 3 500 страници, отбелязват от НЕК.

За оценка на офертите са използвани критериите, определени вдокументацията за участие в процедурата, съвременните методики за техническа и икономическа оценка на оферти, разработени от Международната агенция за атомна енергия, както и специализиран софтуер за оценка на възможните рискове, се посочва в съобщението.

Основните преимущества на избрания вариант А92 - два блока среактори от тип В466 са най-висока степен на безопасност, осигурена чрез наличието на четири независими канала на активните системи за безопасност, използване на конструкция с двоен контейнмънт, разширен капацитет на пасивните системи за безопасност, най-дълъг - 60 години, проектен ресурс на блоковете. По-малък риск от непредвидено удължаване на графика за строителството, усложнения с лицензирането и ранна необходимост от модернизации, свързани с безопасността, най-добре приет в Европейския съюз ВВЕР модел на реактор от трето поколение.