Лекари от Белград в комбина с погребални агенции
Лекари от Белград в комбина с погребални агенции / netinfo

Странна практика хванаха органите на реда в столицата на съседна Сърбия – Белград. Оказва се, че лекари от Спешна помощ в Белград вземат пари от погребални агенции за мъртъвци, и пристигат двойно по-бързо с линейките на сигнал за смъртен случай, отколкото за жив болен. Цинизмът им стига дотам, че дори не правят опит за реанимация на човека, дори ако възможно. Странното комисионерство е подхванато от белградската прокуратура, а двама от лекарите вече са на път да станат нейни клиенти.

Двама лекари от Градския институт за спешна медицинска помощ в Белград са имали системната практика да предпочитат да взимат процент комисионна от погребалните агенции за всеки мъртъв пациент, който им доставят, вместо да реанимират тежко болните. Двамата белградски лекари се казват Зоран Милошевич и Миломир Туфегджич. Директорът на Спешна помощ и техен началник Борко Йосифовски признава, че от април тази година 49 души можеха да бъдат живи, ако докторите Милошевич и Туфегджич се бяха опитали да спасят живота им. “Когато е ставало дума за сигурен случай на смърт, екипите са се отзовавали за седем минути, като за тези обаждания са се надпреварвали посочените двама лекари, докато на другите обаждания са се отзовавали средно за 11 минути”, обяснява директорът на белградската Спешна помощ. Той допълва картината: “Щом помиришат смъртен случай, екипите веднага долитат до целта. Тогава се обаждат на погребалните агенции и получават от тях процент за всеки пациент, чиято смърт е констатирана от тях.

„При 30 случая Милошевич не е предприел никакво реанимиране”. Йосифовски декларира, че срещу лекарите, които търгуват с мъртъвци, ще има дисциплинарна процедура, което е в неговите правомощия на директор на белградската Спешна помощ. Началникът на инспекцията Дана Михайлович също е запозната със случилото се и ще поиска строги наказания за престъпниците. Единият от двамата уличени лекари Зоран Милошевич посочва, че не е правена реанимация там, където тя не е била нужна. “Много пъти се случва екипът да отиде, а човекът да е мъртъв от часове. Нима тогава трябва да се прави реанимиране? Предвид дългогодишния ми опит на лекар мога да преценя кога и как трябва да се помогне на пациента. Обвиненията са абсолютна глупост”, казва Милошевич. И докато след скандала доктор Туфегджич е прекратил тази практика, то колегата му Милошевич въпреки паричните глоби все още не е направил това.

От началото на годината директорът на Спешна помощ е наказал с дисциплинарни наказания и глоби 43-ма служители по подобни причини, като най-честата причина е точно такова сътрудничество с частни погребални агенции. И докато двамата лекари отричат вината си, Окръжната прокуратура в Белград е подхванала вече случая и до края на тази седмица ще реши дали ще бъде образувано дело за връзките на лекари от Спешна помощ с погребални агенции. Говорителят на прокуратурата Миряна Илич уточни, че прокуратурата не е била сезирана от ръководството на Спешна помощ за случаи с избирателното оказване на спешна помощ, при които не са правени опити за реанимиране с цел починалите пациенти да бъдат предадени на съответни погребални агенции в замяна за определен процент, а се е самосезирала по публикации в медиите.

Ако твърденията на Йосифовски се докажат, лекарите ще трябва да бъдат характеризирани като масови убийци, които са убивали от користолюбие. Прокуратурата трябва да разкрие и ролята на погребалните агенции. Съгласно сръбското законодателство всяка престъпно деяние, организирано от трима души, се смята за организирана престъпност.