И Иван Нейков с опасения за дефицита в НОИ след вдигането на пенсиите
И Иван Нейков с опасения за дефицита в НОИ след вдигането на пенсиите / снимка: БГНЕС, aрхив
И Иван Нейков с опасения за дефицита в НОИ след вдигането на пенсиите
57137
И Иван Нейков с опасения за дефицита в НОИ след вдигането на пенсиите
  • И Иван Нейков с опасения за дефицита в НОИ след вдигането на пенсиите

Съществува риск дефицитът в НОИ да се окаже по-голям от планирания при варианта, който управляващите представиха за повишаване на пенсиите догодина. За това предупреди в ефира на Дарик бившият социален министър Иван Нейков. Той е вторият експерт, който изказва подобна теза, след като по-рано в интервю за Дарик бившият шеф на НОИ Йордан Христосков също посочи, че няма сериозни източници на приходи, които да покрият планирания ръст на парите за възрастните.

В предаването „МеждУредие" Иван Нейков беше категоричен, че със заложеното увеличение на пенсиите не може да се компенсира инфлацията от последните три години. „Беше по-коректно към пенсионерите да се каже: „Благодарим ви, три години устискахте! Сега мислим, че можем по някакъв начин малко да подобрим положението", каза бившият социален министър.

Според него не било коректно сега властта да обяснява на пенсионерите, че им се компенсира цялата инфлация за годините, в които размерът на пенсиите не е увеличаван. „Няма как дето не съм си изял киселото мляко през 2009 г., сега няма как да изям пет кисели млека и да кажа, че едното ми е за 2009-а", коментира Нейков.

Има няколко препъни-камъка, които вече бяха усетени от работодателите и те трябва да бъдат наблюдавани, подчерта още бившият министър. Едното било, че ще се осигурят повече приходи в НОИ поради това, че ще бъде намалена безработицата и се очаква ръст на минималната работна заплата. „Работодателите не подават такива сигнали. Последните изследвания сочат, че очакванията им за бизнес климата са негативни, т.е. при тях няма готовност да създадат тези работни места, посочи Иван Нейков.

„Не знам дали е капан, дали има проблем в пресмятанията, дали това са пресмятанията, които Министерството на финансите е задало на НОИ да си направи бюджета, но има място за колебание дали тези прогнози ще се сбъднат", посочи експертът. И допълни, че ако прогнозите не станат факт, просто ще се увеличи дупката в бюджета на НОИ и дефицитът ще нарасне още повече.

„Ако се разлюлее солидарният фонд, ще отидат по дяволите всякакви розови приказки, че сме излезли от кризата и т.н. И сега 60 процента от парите за пенсиите идват от данъци, а не от осигуровки, така че Боже пази България, за да не разлюлеем първия стълб в осигуряването", заключи бившият социален министър по тази тема.