Георги Костов подаде оставка като заместник-министър на земеделието
Георги Костов подаде оставка като заместник-министър на земеделието / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Георги Костов подаде оставка като заместник-министър на земеделието
44577
Георги Костов подаде оставка като заместник-министър на земеделието
  • Георги Костов подаде оставка като заместник-министър на земеделието

Отново рокада в земеделското министерство. Заместник-министърът с ресор гори в аграрното ведомство Георги Костов подаде оставка и тя беше приета от премиера Бойко Борисов. Пред Дарик Костов обясни, че повече не може да съвместява две длъжности - на заместник-министър и на председател на Селскостопанската академия, защото има юридическа пречка. Зотова той остава начело на академията, а засега не се предвижда назначаване на нов заместник-министър на земеделието и храните на освободената от него позиция.

Костов обясни, че не може да продължава с двете работни места по юридически и физически причини. „Чисто юридически вероятно има проблем в съвместяването на дейностите, които изпълнявам. Второ, чисто физически не е толкова лесно на няколко стана. Трето, законът за горите, с който аз станах заместник-министър и председател на Държавната агенция по горите, е факт. Реформата продължава, но моята роля беше изиграна. Беше ми подсказано, аз го смятам за правилно", каза Костов. Той уточни, че му е било подсказано от юристи, че има възникващ юридически казус, като не можа да обясни неговото тълкуване. Костов допълни, че със самото си назначаване е имал разговор с министър Мирослав Найденов и вицепремиера Симеон Дянков, такъв сценарий е съществувал и той вече се е реализирал.

Костов обясни, че остава начело на академията със задачата да проведе необходимите реформи в нея. По думите му в академията са се намерили достатъчно много проблеми за решаване, които според него трябва да бъдат решени по начин, по който академията да бъде по-ефективна главно в изразходването на държавни ресурси и засилване на конкурентното начало в научните разработки.

Георги Костов беше назначен за председател на Селскостопанската академия преди 2 месеца на мястото на уволнената тогава проф. Светла Бъчварова. До освобождаването й се стигна след назначен финансов одит на Сметната палата, който откри нарушения при имотното управление на академията.