БДЖ нанася корекции в разписанието на влаковете
БДЖ нанася корекции в разписанието на влаковете / снимка: БГНЕС, архив
БДЖ нанася корекции в разписанието, довело до недоволство
83284
БДЖ нанася корекции в разписанието, довело до недоволство
  • БДЖ нанася корекции в разписанието, довело до недоволство

БДЖ ще въведе корекции във влязлото в началото на седмицата разписание. След сигнали на граждани и общини от железопътната компания са готови да направят промени, така че влаковете да са в удобство на пътниците. Директорът на "Пътнически превози" Димитър Костадинов каза, че сигнали има основно от малки села, които са изключени от транспортната схема на областите и общините и там БДЖ е единствената алтернатива. По време на предварителните обсъждания на графика за 2016-та година обаче от 100 общини едва 18 са имали някакви забележки.

Десетки пътници изразиха своето недоволство от променения график за движение на влаковете, спрените композиции и на места по-високата цена на билетите. От железопътната компания се ангажираха да отстранят затрудненията там, където това е възможно. В някои участъци обаче е необходимо първо да приключат ремонтните дейности, каза директорът на "Пътнически превози" Димитър Костадинов. Такъв е случаят с експреса "Чайка", който се движи между София и Бургас.

"Спирането на влака "Чайка" е временно. Проблемът с влака са честите закъснения. Тоест ние предпочитаме да не предлагаме в момента услуга, която не е с добро качество. Честите закъснения отблъснаха пътници от влака, а за нас е важно да има крайни клиенти от София до Бургас. А такива нашият анализ показва, че тази година нямаме. За да се подобри услугата, трябва да свършат ремонтите", каза той.

За пътниците от населените места между София и Лакатник ще бъде осигурен още един влак, който ще обхваща Бов и Церово, където имаше недоволство от страна на жителите на тези населени места. Експресът между София и Русе пък от бърз влак със задължителна резервация ще си върне предишния статут на бърз влак, като така и цената му ще бъде по ниска, каквото е желанието на пътниците. Костадинов уточни, че основните сигнали за новото разписание идват от малки населени места.

"Малки населени места, които са забравени от областната и общинската транспортна схема и разчитат на БДЖ да им реши транспортния проблем и ние сме отворени и мога да кажа, че в 90 на сто от случаите реагираме и удовлетворяваме такива искания, когато е възможно", каза той.

Преди да бъде приет графикът за 2016 година, са организирани срещи в областните центрове. От БДЖ са поискали и мнението на 100 общини. 47 въобще не са отговорили, 35 са заявили, че са съгласни с графика, а едва 18 са имали забележки, по-голямата част от които са отразени в разписанието.