Готовността за зимния сезон провери областният управител на Видин Момчил Станков днес, по време на свиканото от него заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб.

За снегопочистването на републиканската пътна мрежа са необходими 13 000 тона пясък, 2 400 тона сол и 30 тона сухо вещество (калциев двухлорид). Към момента част от тези количества са в наличност във фирмата, която по договор е ангажирана с пътното почистване през зимния сезон, съобщи директорът на Областно пътно управление инж. Павел Драганов. Ведомството е вложило получените от държавния бюджет целеви средства в размер на 615 170 лева в локални ремонти и почистване на пътната мрежа, в подновяване на пътни знаци и хоризонтална маркировка, както и в други дейности за подобряване на видимостта и безопасността при движение.

Значително е подобрена пътната обстановка след пускането в експлоатация на обновения 60-километров участък от главен път Е-79 Видин - Димово - Медовница – Ружинци. С осигурено от правителството финансиране от 1 октомври тече ремонт на 10,5 км от третокласния път Добри дол – Тополовец - Монтана.

Наблюдава се рязко увеличение на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2, като средно на денонощие по него преминават 1 800 превозни средства, от които 1 100 са камиони. Това налага предприемането на мерки за подобряване на състоянието на второкласния път при с. Арчар, кв. Бабуя, каза инж. Драганов. Той определи като  критичен при снеговалеж и заледяване участъка при с. Добри дол, както и пътищата, поемащи тежкотоварния трафик. Директорът на Областно пътно управление напомни, че основната причина за възникването на инциденти е липсата на подходящи гуми и оборудване за движение при зимни условия. По думите му, предпоставка за пътно-транспортни произшествия са активизиралите се свлачища и предупреди водачите на МПС да бъдат внимателни в тези райони. Пропадане на асфалтова настилка има на пътища Дунавци – Арчар, Видин – Връшка чука, Видин – Брегово и Кула – Грамада.



Директорът на Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, старши комисар Станислав Генчев обърна внимание на подготовката за зимното поддържане на четвъртокласната пътна мрежа. Той заяви, че пожарната и спасителната техника е приведена в готовност за работа при усложнени метеорологични условия и допълни, че трите пожарни служби в областта разполагат с високо проходима и специализирана техника за извозване, издирване и спасяване на хора, за доставка на лекарства и стоки от първа необходимост.

Направени са обходи на всички външни и вътрешни водопроводни мрежи, регистрираните и новооткрити аварии и течове се отстраняват своевременно. Работи се за подсигуряването на съоръженията против замръзване,, информира членовете на Областния щаб инж. Георги Владов, управител на ВиК ЕООД – Видин.

Ръководителят на Мрежови експлоатационен подрайон-Видин инж. Петър Недялков също увери, че са извършени всички дейности по профилактика, поддържане и подготовка на електропреносните съоръжения.

Началникът на Регионалното управление на образованието Марийка Василева заяви, че е осигурено отоплението на всички училища в областта. Тя апелира към кметовете на общини и населени места да се погрижат за осигуряването на подстъпите към учебните заведения, където спират училищните автобуси.

Готовност за бърза и професионална реакция в усложнена зимна обстановка декларираха и представителите на БЧК и спешния медицински център във Видин.

Областният управител Момчил Станков настоя за ефективна координация между компетентните институции и за активно взаимодействие с екипите на общините през зимния сезон. За целта предстои той да издаде специална заповед по Закона за защита при бедствия.