Отбелязване на рождението на Мистер Сенко бе първата дейност за тази година от Програмата за патриотично възпитание във Враца, съобщи народният представител Красимир Богданов.

„Ученици от СОУ „Никола Войводов” въведоха децата със специални нужди от Ресурсен център Враца в чудния свят на магията, демонстрирайки атрактивни фокуси. Кратка презентация запозна с житейския път на Евстати Христов Карайончев (истинското име на Мистер Сенко) и с неговата световна слава. С любезното съдействие на Историческия музей на град Враца беше показан фрака, с който Мистер Сенко е правил своите известни фокуси по световните сцени. Това събитие донесе много спонтанни емоции и вълнение на всички участници“, коментира Богданов, под чиято егида се провежда Програмата за патриотично възпитание. Мероприятието бе осъществено съвместно с Регионалната библиотека „Христо Ботев”.

На 12 февруари 2015 година се навършиха 110 години от рождението на легендарния илюзионист и почетен гражданин на Враца – Мистер Сенко. Някои от най-известните му илюзии са „Електрическият стол“, „Разрязване на жена с циркулярен трион“ и „Сваляне на главата“ и др.