Министър Бъчварова събра дирекции от пет области на работна среща във Видин
87988

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Министър Бъчварова събра дирекции от пет области на работна среща във Видин
  • Министър Бъчварова събра дирекции от пет области на работна среща във Видин

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, зам.министрите на МВР Красимир Ципов и Цвятко Георгиев, както и зам.главният секретар на МВР Георги Арабаджиев,   участваха в работна среща по превенция на престъпността във Видин. Срещата е част от кампанията на МВР и Националното сдружение на общинитe. Инициативата "Заедно в превенцията на престъпността"  си поставя целта да ангажира всички институции, които имат отговорности за подобряване на средата за сигурност.

Обиколките стартират от Ямбол, а Видин е средищен център за четвъртата поредна среща на министър Бъчварова с представители на всички държавни и местни институции от областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен. „Срещите, които провеждаме с в цялата страна, са свързани с темата за битовата престъпност, като вниманието ни към темата е не защото опозицията използва повода да ни атакува, а защото съзнаваме, че това, което се случва в домовете и по улиците е сериозен проблем.

Каквото и да правим и с организираната престъпност, и по границите, колкото и проевропейски да са ни позициите, ако обикновените хора не усетят сигурност в домовете си, все едно нищо не сме направили! И това не е популизъм или лицемерие, това е убеждението ми като министър, усещането ми, чувствителността ми като социолог-нещо, което не се притеснявам да кажа, че е голямо предимство в тази отговорна работа“, коментира вътрешният министър. Бъчварова уточни, че не случайно са избрали срещите да се проведат в по-малките областни центрове-заради регионалната проблематика и най-вече, за да усетят хората скъсяването на дистанцията.

При направеното обобщение на досегашната работа на Съвета по превенция е констатирано, че въпреки положените усилия и предприетите мерки, направеното не е координирано и съгласувано и остава в страни, имайки частичен ефект. „Основните фактори за криминогенната обстановка са социални и икономически. Във вашия регион има голямо обезлюдяване и висока безработица - само тези два фактора са достатъчни  за формирането на много по-тежка криминогенна обстановка. Близостта до границата допълнително нагнетява…



Това означава, че на място могат да се разширят усилията на хората, които живеят и работят тук, за да се вземат най-добрите мерки и най-правилните решения“, каза министър Бъчварова. Тя отбеляза, че коментирайки въпроса за добрите практики, най-важно за екипа на МВР е какво ще предложат хората по места - представителите на общините, социалните служби, инспекторатите по образование.  Румяна Бъчварова беше категорична: „МВР не се отказва от своята отговорност, нашето разбиране е, че МВР трябва да бъде мотора на тези усилия.“