Всички физически лица, получили доходи от друга стопанска дейност (земеделски стопани, лица със свободни професии или наемодатели), които са им платени от други физически лица, са длъжни сами да определят и внесат авансовия си данък върху доходите за второто тримесечие на 2016 година. Субсидиите, изплатени на земеделските производители се считат за доход и за тях се дължи авансов данък от получателите им.

Всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа авансов данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001).Тя се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци, като за второто тримесечие на 2016 година срокът изтича на 1 август.

Най-лесният и удобен начин за подаване на декларацията за дължимите данъци е по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК). Освен по електронен път, декларациите могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в приходната агенция.

До момента в НАП В.Търново почти 2700 фирми и физически лица са декларирали, че са изплащали доходи на физически лица за второто тримесечие на 2016 година. Близо 70 % от тези декларации са подадени в НАП по електронен път.



 

Повече информация и консултации за попълване на декларацията за дължимите данъци може да се намери на интернет страницата на НАП - www.nap.bg , на място в приходната агенция или от кол центъра на НАП – на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор за цялата страна.